Fragment

Eerdmans wil Rotterdamse straatintimidatie bestrijden

  1. Fragmentenchevron right
  2. Eerdmans wil Rotterdamse straatintimidatie bestrijden

De beweging #MeToo heeft intimidatie van vrouwen vol in de schijnwerpers gezet. Talloze vrouwen doen hun verhaal over nare ervaringen met mannen op de werkvloer, tijdens het uitgaan en op straat. De gemeente Rotterdam liet onderzoek doen naar de ervaringen van vrouwen tussen de 18 en 45. Van de 1200 ondervraagde vrouwen meldde 84 procent seksuele straatintimidatie, zoals najouwen en klemgezet worden.

De Rotterdamse wethouder Joost Eerdmans (Veiligheid): "het is niet normaal dat je wordt uitgefloten, dat je voor hoer wordt genoemd." Hij wil dat gedrag aanpakken en legt de laatste hand aan een verbod op straatintimidatie in zijn stad, dat volgend jaar in zou moeten gaan. Als voorbeeld noemt Eerdmans groepen jonge mannen die een hele zomeravond op een straathoek vrouwen lastigvallen. Eerdmans wil opsporingsambtenaren in burger inzetten om de daders op heterdaad te betrappen. De Algemene Plaatselijke Verordening moet nog worden aangepast. 

CDA-Tweede Kamerlid vindt het een sympathiek initiatief, maar zij vraagt zich af waarom straatintimidatie in een gemeente als Gouda minder erg zou zijn dan in Rotterdam of Amsterdam, waar al een 'sisverbod' van kracht is. Moet elke gemeente het wiel opnieuw uitvinden? Daarover gaat de Tweede Kamer binnenkort in debat met de minister.