Fragment

Journalist Ine Roox over de situatie in Gaza

  1. Fragmentenchevron right
  2. Journalist Ine Roox over de situatie in Gaza

De VN-Veiligheidsraad komt vandaag in een spoedzitting bijeen over de situatie in Gaza en het ingrijpen van Israël. Gisteren kwamen 59 Palestijnen om het leven en raakten meer dan 2700 gewond, toen het Israëlische leger met scherp schoot op Palestijnse demonstranten. Het was de bloedigste dag in jaren. Journalist Ine Roox van de Vlaamse krant De Standaard is net terug uit Gaza en reageert in De Nieuws BV:

"Het is een hele duidelijke situatie van een een zeer zwaar bewapend Israëlisch leger dat scherpschutters inzet tegen ongewapende betogers. Jonge mensen, vrouwen, vaders, kinderen, mensen die ternauwernood uit pure wanhoop naar het grenshek lopen, inderdaad in betogingen die gesteund worden door alle Palestijnse fracties, dus zeker ook Hamas, maar die mensen zijn niet gewapend. De mensen lopen niet met wapens naar het hek toe, dat heb ik zelf met eigen ogen kunnen zien. Dat is gewoon niet waar." 

Ze vreest voor nog meer leed en bloedvergieten, aangezien de Palestijnen vandaag de Nakba herdenken, de dag in 1948 waarop honderdduizenden uit hun dorpen en huizen werden verjaagd of op de vlucht moesten. Luister hierboven het hele gesprek terug.