Fragment

Joost Lagendijk over de situatie in Turkije

  1. Fragmentenchevron right
  2. Joost Lagendijk over de situatie in Turkije

In Turkije is de noodtoestand, die werd ingesteld na de mislukte staatsgreep, met drie maanden verlengd. Dit is gebeurd naar aanleiding van de bloedige aanslag in een nachtclub in Istanbul tijdens Oud en Nieuw. Volgens Turkije-kenner Joost Lagendijk is de Turkse capaciteit om terrorisme bestrijden ernstig verzwakt, omdat veel deskundige agenten zijn ontslagen of gearresteerd omdat ze Gülen-aanhanger zouden zijn. Kritische analyses en commentaren over de koers van de regering zijn in Turkije nauwelijks meer te horen of te lezen, aldus Lagendijk.

Voormalig Europarlementariër Lagendijk woont en werkt meer dan zeven jaar in Turkije, hij schreef daar columns in de krant
Zaman en doceerde aan een universiteit. Sinds de strijd van president Erdogan tegen de Gülen-beweging is die krant gesloten en is Lagendijk ook zijn aanstelling als docent kwijt. In september vorig jaar mocht Lagendijk niet meer terugreizen naar Turkije. Sindsdien probeert hij het land weer in te komen, tot nu toe zonder resultaat.