Fragment

'Henk de tank' mikt op de Eerste Kamer voor Thierry Baudet

  1. Fragmentenchevron right
  2. 'Henk de tank' mikt op de Eerste Kamer voor Thierry Baudet

Met een optreden bij het TV-debat van WNL staat 'Henk de tank' opeens op het podium. Henk Otten wil voor Forum voor Democratie zetels bemachtigen in de Senaat. Hoewel veel mensen hem nog niet kennen, speelt hij op de achtergrond al jaren een hoordrol in de partij. Dat reconstrueren Peter Kee en Joost Bekendam voor De Nieuws BV.

Henk Otten (51) was al vanaf het prille begin betrokken bij Forum voor Democratie. Samen met partijleider Thierry Baudet en zakenpartner Rob Rooken vormt hij sinds 2016 het driekoppige bestuur van de politieke beweging. Otten was Zuidas-ondernemer en ziet de partij als een 'start-up' en als een mediabedrijf dat kiezers vangt via social media.

Wie is de baas?

Inmiddels is Otten voor de partij onvervangbaar. Soms zelfs letterlijk door handig geschreven statuten. Otten is een bulldozer, een man die gaat tot het gaatje om het land en de partij te beweging naar het doel te duwen. 'Henk de tank' is zijn bijnaam de term 'wijken' lijkt uit zijn woordenboek gescheurd.

Wel of geen Nexit?

Maar nu Otten vanuit de coulissen op de voorgrond treedt, raakt de partij ook even uit balans: Otten riep in het debat plots dat de partij 'niet persé voor een Nexit' is. Partijleider Baudet heeft daar juist altijd voor gepleit! Snel volgde daarop een correctie van Baudet in De Volkskrant: Zijn partij is nog steeds voor een Nexit (https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/baudet-corrigeert-partijgenoot-forum-voor-democratie-wil-wel-een-nexit-~b8909052/).

Hoe dat afloopt bespreken we met parlementair verslaggever Frank Hendrickx van De Volkskrant en politiek redacteur Peter Kee. Die laatste maakte een profiel van Henk Otten met Joost Bekendam en John van Dellen.



Video niet beschikbaar