Fragment

Debat over de omstreden verhuizing van de mariniers

  1. Fragmentenchevron right
  2. Debat over de omstreden verhuizing van de mariniers

In 2022 moet de nieuwe marinierskazerne in Vlissingen in gebruik worden genomen. Een toekomstbestendige thuisbasis voor de zeesoldaten die nu nog in Doorn op de Utrechtse Heuvelrug zijn gelegerd. Maar de mariniers willen niet. Het bevalt ze goed in het midden van het land en ze willen niet weg en hun partners ook niet. Volgens Jean Debie, voorzitter van defensievakbond VBM, kunnen ze niet. Want ze willen niet nog vaker ver van huis zijn, dan nu al het geval is. 

Volgens Debie dreigt het Korps Mariniers leeg te lopen: "Er zijn in drie maanden tijd 87 officieren en onderofficieren vertrokken." Volgens Debie komt de vulling en inzetbaarheid van marinierseenheden in het gedrang en daarmee de nationale veiligheid. De mariniers vormen namelijk een aanzienlijk deel van de antiterreurcapaciteit

Het Zeeuwse VVD-Kamerlid André Bosman pleit juist voor de verhuizing van de mariniers naar Vlissingen. In Doorn blijven, is wat hem betreft geen optie. Die kazerne is uitgewoond en de grond heeft een andere bestemming gekregen, aldus Bosman. Hij vindt de nieuwe kazerne in Vlissingen van groot belang voor de toekomstbestendigheid van het Korps.