Naar homepage
Fragment

Jemen zakt steeds verder af

  1. Fragmentenchevron right
  2. Jemen zakt steeds verder af

Het grootste conflict in de wereld speelt zich af in het straatarme Jemen. Houthi-rebellen namen in 2014 de hoofdstad Sanaa in. Sindsdien is driekwart van het land in handen van de Houthi's gevallen. Een coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië staat aan de kant van de verdreven regering en bombardeert de rebellen, waarbij ook talloze burgerslachtoffers vallen. Inmiddels zijn 25 miljoen Jemenieten afhankelijk van humanitaire hulp.

In het Vredespaleis in Den Haag organiseert de Nederlandse ambassade in Jemen een conferentie over toestand in dat land. Ambassadeur Irma van Dueren en haar Nederlandse staf werken vanuit Den Haag omdat de situatie in Jemen te onveilig is. In De Nieuws BV vertelt Van Dueren over haar werk en hoe ze, reizend langs hoofdsteden in het Midden-Oosten, praat met vertegenwoordigers van de strijdende partijen om te zoeken naar een vreedzame uitweg uit het con.

Ook Auke Lootsma is te gast in De Nieuws BV. Hij geeft vanuit Sanaa leiding aan de UNDP, de ontwikkelingshulporganisatie van de VN. Lootsma vertelt hoe stroperig de hulpverlening verloopt. Voordat een VN-konvooi op weg kan, moeten 72 uur van tevoren de coördinaten worden voorgelegd aan de Saoedische coalitie en aan de Houthi-rebellen. De UNDP vreest dat Jemen in 2023 het armste land ter wereld zal zijn, als de burgeroorlog blijft voortduren.