Fragment

Bart Stapert openhartig over Nabil B. en zijn afscheid van de advocatuur

  1. Fragmentenchevron right
  2. Bart Stapert openhartig over Nabil B. en zijn afscheid van de advocatuur

Topadvocaat Bart Stapert hangt zijn advocatentoga aan de wilgen. Over twee weken begint hij namelijk als rechter bij het gerechtshof in Den Bosch. In De Nieuws BV vertelt hij over één van zijn meest spraakmakende cliënten: kroongetuige Nabil B. die een centrale rol speelt in de aanpak van de drugsmaffia. Eind maart werd diens broer Reduan, die niets te maken wilde hebben met criminaliteit, geliquideerd. Stapert had intensief contact met de familie en ook met Reduan: "Achteraf hadden we het moeten zien aankomen. De beveiliging faalde, want Reduan is dood." 
Wegens zijn overstap naar het gerechtshof heeft Stapert zijn werk voor Nabil B. afgebouwd, hij wil daarom weinig kwijt over actuele ontwikkelingen in de zaak. 

Stapert maakte naam als advocaat in de VS. Hij vertrok eind jaren tachtig naar New Orleans. Daar stond hij veelvuldig ter dood veroordeelden bij. Hun vertrouwen winnen, was zeker in het begin, niet altijd makkelijk. Dan kwam hij binnen als 2 meter lange Fries. "Nu ben ik ten dode op geschreven", moeten ze soms hebben gedacht, blikt hij terug op die periode.