Fragment

Nasrdin Dchar: "Mijn vader behoort tot een generatie die geëerd moet worden"

  1. Fragmentenchevron right
  2. Nasrdin Dchar: "Mijn vader behoort tot een generatie die geëerd moet worden"

Met zijn nieuwe voorstelling DAD houdt Nasrdin Dchar zichzelf en Nederland een spiegel voor. Aan de hand van het levensverhaal van zijn vader, zijn eigen jeugd en vaderschap schetst Nasrdin een bijzonder en indringend portret van Nederland en vraagt hij zichzelf af: Wie ben ik? Waar sta ik voor? En wat voor leven staat mijn kinderen straks te wachten? 

Nagesprek

Nasrdin heeft net de eerste try-outs gedaan en ging achteraf met het publiek in gesprek: "De reacties waren echt indrukwekkend. We wilden eigenlijk kijken wat het publiek voelt, wat het publiek teruggeeft of ze dingen wel of niet snappen. Daarom deden we de nagesprekken. Maar na vraag 1 bleek al dat de mensen gewoon wilden praten. Ze wilden vertellen wat zij voelen en wat zij meemaken." 

Eren

Voor zijn stuk heeft Nasrdin zijn eigen vader geïnterviewd, net zoals hij eerder deed bij zijn moeder voor zijn veelgeprezen solo-voorstelling 'Oumi'. Dchar: "Mijn vader behoort tot een generatie die geëerd moet worden. Het is een vergeten generatie en dat is een belangrijke reden waarom ik dit wil vertellen: zijn verhaal en dat van mijn moeder. Hun geschiedenis is ook onderdeel van het Nederlandse DNA. Dat is ook een vorm van inclusiviteit. Als je hun verhaal bij Nederland trekt dan levert dat alleen maar heel veel moois op. Als de kinderen, de derde en vierde generatie die hier opgroeien, in de geschiedenisboeken ook de verhalen van hun grootouders kunnen lezen dan zien zij: dit is ook Nederland." 

Ieder1

En daarom zet Nasrdin zich ook buiten het theater in voor de maatschappij en heeft hij vorig jaar 'Ieder1' opgericht: een beweging die opkomt voor een inclusieve samenleving en vorig jaar 10.000 mensen op de been kreeg tijdens de parade in Amsterdam. Dinsdag 7 februari komen ze opnieuw bij elkaar en organiseren ze een avond in de Tolhuistuin in Amsterdam. Dchar: "15 maart komt eraan, een belangrijke dag. Het doel is om mensen op te roepen om te gaan stemmen; op een leider die niemand uitsluit en die juist gaat voor de verbinding. Een leider met het ieder1-gevoel." Nasrdins boodschap:"Ga stemmen met een liefdevol hart."