Fragment

De VVD wil imams registreren

  1. Fragmentenchevron right
  2. De VVD wil imams registreren

In België heeft minister van Justitie Koen Geens aan de moslimvertegenwoordiging (Moslimexecutief) gevraagd om bij alle moskeeën na te gaan wie daar als imam passeren en die informatie door te geven aan de inlichtingendienst. De imam Es Satty die het brein zou zijn achter de radicalisering van de aanslagplegers in Barcelona, kwam als prediker ook in een Belgische moskee in Diegem.

VVD-Kamerlid Ockje Tellegen wil ook in Nederland laten registreren welke imams in de moskeeën prediken. Volgens haar kan iedereen zich momenteel imam noemen en op de kansel gaan staan, ook haatzaaiers. Volgens arabist Jan Jaap de Ruiter kan zo'n register een drempel vormen voor imams als Es Satty. Maar hij wijst er in De Nieuws BV ook op dat registratie een vorm van schijnveiligheid biedt: predikers kunnen buiten de moskeeën doorgaan met radicaliseren. Het blijft zaak voor de inlichtingendienst om daar bovenop te zitten.

De Belgische minister Geens wil de Moslimexecutief niet verplichten om informatie over imams te delen met de inlichtingendienst. "In ons land geldt godsdienstvrijheid", zei hij bij Terzake. "dat wil zeggen dat onze erediensten mensen kunnen laten prediken die zij willen." VVD-Kamerlid Tellegen wil dat de AIVD wel toegang zou krijgen tot een imamregister.