Fragment

Excuses paus inheemse bevolking Canada: "Laatste 'omvormingsschool' werd pas in 1996 gesloten"

  1. Fragmentenchevron right
  2. Excuses paus inheemse bevolking Canada: "Laatste 'omvormingsschool' werd pas in 1996 gesloten"

Vandaag begint het bezoek van Paus Franciscus aan Canada. Hij zal daar excuses aanbieden namens de katholieke kerk aan de Canadese inheemse bevolking voor de culturele genocide die daar heeft plaatsgevonden sinds de 19e eeuw. Zo'n 150.000 inheemse kinderen werden toen gescheiden van hun families en gedwongen naar de kostscholen te gaan om zich aan te passen aan de cultuur van de witte bewoners van Canada.

"De laatste kostschool werd pas in 1996 gesloten", zegt Jeanette den Toonder, Directeur Centrum voor Canadese Studies en verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. Het heeft nog steeds veel impact op de inheemse bevolking. De excuses lost niet alles op, maar is wel een klein stapje tot heling.

De Canadese staat en de protestantse kerk boden al eerder excuses aan, maar de Katholieke kerk deed dat niet. Vorig jaar werden massagraven ontdekt bij de kerken. Hierin lagen allerlei kinderen van inheemse ouders die om het leven waren gekomen door ziektes, mishandeling en honger. Hierdoor kan de paus er eigenlijk niet omheen om alsnog excuses aan te bieden. 

Meer weten? Luister of kijk het gesprek met Jeanette den Toonder hier terug.