Fragment

Witwassen met cryptovaluta - in het spoor van digitale misdaadmiljoenen

  1. Fragmentenchevron right
  2. Witwassen met cryptovaluta - in het spoor van digitale misdaadmiljoenen

Criminelen hebben de laatste jaren cryptomunten zoals Bitcoin ontdekt als handig middel om hun illegale winsten wit te wassen. Wereldwijd gaat het inmiddels om miljarden euro's. Argos dook in de wereld van de virtuele valuta. Een wereld vol omgekeerde pinautomaten, anoniem geld en technisch vernuftige goocheltrucs.

Stap voor stap volgden we het geldspoor van een drugstransactie. Met behulp van speciale software konden we zo in kaart brengen welke methodes de criminelen precies gebruiken.

Maar ook de wetgever en de opsporingsdiensten zaten afgelopen jaren niet stil. Met nieuwe regels en een aantal spectaculaire operaties lukte het om sommige methodes onaantrekkelijk te maken voor witwassers. Wat ontstond is een digitaal kat-en-muis-spel waarin criminelen steeds op zoek gaan naar nieuwe wegen in de cryptowereld.

Hoe wijdverspreid is het gebruik van bitcoins onder criminelen? Welke trucs bedachten ze? Hoe pakt het Openbaar Ministerie die aan? En hoever moeten we als samenleving gaan in het inperken van privacy ten behoeve van het dwarsbomen van witwasser?