Naar homepage
Fragment

Waarom Grapperhaus plots met geld voor Julio Poch over de brug komt

  1. Fragmentenchevron right
  2. Waarom Grapperhaus plots met geld voor Julio Poch over de brug komt

Hij verraste vriend en vijand met zijn plotselinge besluit. Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid zegde twee weken geleden in de Tweede Kamer ineens een ‘onherroepelijke financiële tegemoetkoming’ toe aan Julio Poch.

De geplaagde oud-Transavia-piloot zelf wist nog van niks, en zijn advocaat evenmin. Poch was juist al drie jaar – tevergeefs - bezig om via de rechter een schadevergoeding van de Nederlandse Staat te krijgen, vanwege de kwalijke rol die Nederland volgens hem heeft gespeeld bij zijn arrestatie en uitlevering aan Argentinië. Poch zat ruim acht jaar in voorarrest op verdenking van ernstige mensenrechtenschendingen tijdens het bewind van dictator Videla, voordat de rechters hem op alle punten vrijspraken. 

Grapperhaus en zijn voorgangers op Justitie hebben al die jaren geen centimeter toegegeven aan de wensen van Poch. Waarom komt de minister dan nu ineens over de brug? Is dat uitsluitend een gebaar van medemenselijkheid? Of spelen er ook andere motieven? En wat betekent dit voor de waarheidsvinding?


In Argos een reconstructie van dit opmerkelijke en onverwachte besluit. Met fragmenten uit het Kamerdebat (o.a. minister Grapperhaus en Kamerleden Van Nispen en Sjoerdsma van respectievelijk SP en D66) en interviews met advocaat Geert Jan Knoops, universitair hoofddocent strafrecht Klaas Rozemond en VVD-kamerlid Ulysse Ellian. Lees hier verder.