Fragment

Ziek zonder verblijfsvergunning: te complex voor zorg

  1. Fragmentenchevron right
  2. Ziek zonder verblijfsvergunning: te complex voor zorg

Iedereen in Nederland heeft recht op medisch noodzakelijke zorg, ook mensen zonder verblijfsvergunning. Toch werden Selam, Eden en Rahwa weggestuurd door de huisarts. Hulporganisaties zien dat het probleem toeneemt: door het stijgende huisartsentekort vallen ongedocumenteerden als eerste buiten de boot.

Hulporganisaties die werken met mensen zonder verblijfsvergunning trekken aan de bel. Het komt het laatste jaar veel vaker voor dat ongedocumenteerden moeten betalen of anders geen zorg krijgen. Dat is tegen de wet: daarin is een speciale clausule opgenomen dat iedereen recht heeft op medisch noodzakelijke zorg. Dat is alle zorg die onder het basispakket van de zorgverzekering valt. Huisartsen kunnen die zorg via een speciale regeling declareren bij het Centraal Administratie Kantoor (CAK). Huisartsen staan zo onder druk, dat ze de extra tijd die het helpen van deze patiënten kost mede daardoor niet meer vrij maken.

Dokters van de Wereld acht de nood zo hoog, dat zij in Amsterdam een nieuwe medische post hebben geopend. Directeur Jasper Kuipers schuift aan in de studio om deze stap toe te lichten. Moeten we een apart systeem opzetten zodat deze mensen de zorg krijgen waar ze recht op hebben? Of plaatsen we een kwetsbare groep dan nog meer buiten het systeem? 

Deze uitzending wordt gemaakt door onderzoekscollectief Lost in Europe, waar Argos onderdeel van is.