Fragment

Assad woont ook in Nederland: de getuigenissenbank

  1. Fragmentenchevron right
  2. Assad woont ook in Nederland: de getuigenissenbank

In het zogeheten Syrische Oral history project van het NIOD, het instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies, hebben 85 gevangenisslachtoffers en 30 daders van het regime van vader en zoon al-Assad gedetailleerd hun verhaal verteld. Unieke getuigenissen van slachtoffers woonachtig in Nederland die niet eerder toegankelijk waren voor een groter publiek.

Tot nu toe was de getuigenissenbank van het NIOD niet openbaar. Bovendien waren alle interviews in het Arabisch. Met medewerking van het Fonds Bijzondere journalistieke projecten en dagblad Trouw hebben we de afgelopen maanden een aantal gedetailleerde ooggetuigenverslagen laten vertalen. Drie ex-gevangen, allen woonachtig in Nederland, vertellen hun verhaal.

Het gaat om verhalen van slachtoffers die gemarteld zijn in een van de ongeveer 50 gevangenissen van het Syrische regime. Maar ook zijn er verhalen van voormalige daders, zogenaamde deserteurs, veelal spijtoptanten.

Zo’n 8% van de Syrische bevolking heeft in de gevangenis gezeten of zit daar momenteel nog in, de repressie is nog elke dag voelbaar.

In de studio hoogleraar Holocaust- en genocidestudies Uğur Üngör van het NIOD. Hij deed samen met Jaber Baker de interviews voor het oral history project. Ze schreven er een boek over: ‘De Syrische Goelag’.