Fragment

Dorp onder het stof

  1. Fragmentenchevron right
  2. Dorp onder het stof

In het Zeeuwse dorp Sluiskil wonen inwoners pal tegenover de zware industrie, met aanhoudende overlast als gevolg. Ze klagen onder meer over stof dat over het dorp waait, van hoge bergen verbrandingsassen die liggen opgeslagen in de buitenlucht. Argos ontdekte hoe één regel uit een nieuwe wet deze overlast in een klap zou kunnen wegnemen.

Omwonenden van de industrie in Sluiskil hebben al jaren last van het overwaaiende stof. Wanneer zij daarover klagen bij de lokale omgevingsdienst, wijzen ze vrijwel allemaal in de richting van het bedrijf Heros. Daar liggen in de open lucht metershoge bergen bodemas – de as die je overhoudt nadat gewoon huisafval is verbrand in een afvalenergiecentrale. Terwijl Heros ontkent dat hun bergen met as de oorzaak zijn, daalt het stof neer op ruiten en slaat op de longen van omwonenden.

Argos ontdekte dat een nieuwe regel die overlast kan verhelpen. Sinds dit jaar moeten veel meer stoffen die potentieel kunnen uitwaaien over de omgeving opgeslagen worden in een ‘gesloten ruimte’ in plaats van in de buitenlucht. Zo ook de bodemas van Heros. Met een grote hal over de bergen heen, zouden de stoffen niet meer in de lucht én het dorp belanden. Maar die hal staat er nog niet. Hoe kan dat? En wat hebben bewoners in de praktijk aan deze nieuwe verplichting?