Fragment

De banken en hun risicoklanten: een zaak voor de rechter

  1. Fragmentenchevron right
  2. De banken en hun risicoklanten: een zaak voor de rechter

Elke dag raken zo’n 10 bedrijven in Nederland hun bankrekening kwijt omdat hun bank hen niet meer vertrouwt. Verdachte transacties, connecties met veroordeelde criminelen, onverklaarbare omzetstijgingen: allemaal schijnbaar voldoende reden voor banken om afscheid te nemen van een klant. Het aantal éénzijdige opzeggingen door banken is verdubbeld in vijf jaar tijd.

Daarmee valt ook een stijging te verwachten in het aantal klanten dat naar de rechter stapt om hun bankrekening te behouden.

Dit valt niet los te zien van de megaboetes die de toezichthouder heeft uitgedeeld aan de banken. Ruim een miljard euro hebben ze al moeten betalen, naar verwachting slechts het begin. De banken beloven beterschap, en zeggen alles op alles te zetten om hun zaken op orde te krijgen. Maar kunnen ze daar in doorslaan? Kan witwasbestrijding zó belangrijk worden, dat de toegang tot het financiële stelsel eronder lijdt? We bespreken het met Joras Ferwerda van de Universiteit van Utrecht, expert op gebied van banken en witwassen.