Fragment

Uit de heilige doofpot: misbruik in de katholieke kerk

  1. Fragmentenchevron right
  2. Uit de heilige doofpot: misbruik in de katholieke kerk

De Vlaamse televisieserie ‘Godvergeten’ heeft veel losgemaakt. In de serie vertellen slachtoffers van misbruik en mishandeling in de Katholieke Kerk in België wat hen als kind is overkomen, hoe zij tot de dag van vandaag lijden hieronder, en hoe de kerk ernstige misdaden systematisch met de mantel der liefde heeft bedekt en de slachtoffers in de kou heeft laten staan.

In de Argos-radiouitzending vertelt een van de makers, Ingrid Schildermans, live vanuit de VVOJ-conferentie in Gent over de totstandkoming en de impact van de serie, over een aantal journalistieke keuzes en hoe het misbruik in België stukje bij beetje aan het licht is gekomen. Onderzoeksjournalist Joep Dohmen van NRC trekt vergelijkingen met Nederland. Hij publiceerde een reeks van artikelen hierover en in 2010 ook het boek ‘Vrome zondaars’.

Argos-verslaggever Yonah Sint Nicolaas ontdekte dat een van de hoofdrolspelers bij het toedekken van het misbruik, die meer dan tien jaar van het toneel verdwenen was, terug is in Nederland en op zondag weer gewoon als priester de mis doet. Hoe is dit voor slachtoffers?