Fragment

Journalisten onder de tap door nieuwe sleepwet

  1. Fragmentenchevron right
  2. Journalisten onder de tap door nieuwe sleepwet

Over twee weken stemt de Tweede Kamer over een nieuwe wet voor de geheime diensten. Het gaat om een wijziging van de zogenoemde ‘sleepwet’, waar Nederland in 2018 tegen stemde tijdens een referendum. Een van de redenen voor deze nieuwe wet is de ‘snelheid en wendbaarheid’ die nodig is om bijvoorbeeld Russische en Chinese hackers het hoofd te bieden, zeggen de diensten.

Als de geheime diensten bijvoorbeeld toestemming hebben om een Chinese hacker te volgen, en die hackt jouw kabelmodem, dan willen de diensten zonder externe toestemming óók jouw kabelbodem kunnen hacken of tappen. En stel dat de Chinese hacker naar een apparaat van je collega springt, dan wil de geheime diensten kunnen meespringen. Daarbij krijgen ze dus toegang tot alle informatie die op jouw apparaat en die van je collega staat.

‘Ach, ik heb toch niets te verbergen voor de geheime diensten’, zou je kunnen denken. Maar wat als het om een apparaat van een journalist, arts of advocaat gaat? Durft een journalist bijvoorbeeld nog wel riskante onderwerpen op te pakken als de kans bestaat dat de inlichtingendiensten legaal je laptop hacken en kunnen meekijken? Wat betekent deze inperking van de bronbescherming voor hun werk?

We praten erover met cybersecurity expert, voormalig medewerker en toezichthouder op de geheime diensten Bert Hubert. En met Thomas Bruning, algemeen secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten.