Fragment

De dames van Slotervaart

  1. Fragmentenchevron right
  2. De dames van Slotervaart

Van simpele vragen over administratie tot een vrouw die is gevlucht voor huiselijk geweld, van een luisterend oor en een kop koffie tegen de eenzaamheid tot hulp bij het aanvechten van een parkeerboete. Met koffie, thee en koekjes zitten ‘de dames van Slotervaart’ drie ochtenden in de week klaar voor alle hulpvragen van bewoners uit de buurt.

Nederland is wereldwijd koploper vrijwilligerswerk. Onbetaald en onverplicht zetten zij zich in voor hun vereniging of voor buurtbewoners. Het wordt ook wel informele zorg genoemd. Door de vergrijzing en door de personeelstekorten in de zorg en in wijkteams wordt onze afhankelijkheid van die informele zorg steeds groter, terwijl het aantal vrijwilligers al jaren afneemt. Wordt de informele zorg wel genoeg op waarde geschat of nog te veel gezien als sluitpost, want zo lekker goedkoop die vrijwilligers?

Argos liep een paar dagen mee bij Hulp in de Buurt en zag hoe de vrijwilligers, de dames van Slotervaart, zich onbezoldigd inzetten voor hun medemens.