Fragment

Buitengesloten, aflevering 4: De belofte van de staatssecretaris

  1. Fragmentenchevron right
  2. Buitengesloten, aflevering 4: De belofte van de staatssecretaris

In 2019 lanceerde het Ministerie van Volksgezondheid een ambitieus actieplan om het grote aantal zwerfjongeren terug te dringen: voor 2022 alle dak- en thuisloze jongeren van straat en niemand meer langer dan drie maanden in de opvang.


De explosieve toename van het aantal dakloze jongeren baarde - nu - demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis ernstige zorgen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek groeide tussen 2009 en 2018 het aantal jongvolwassenen zonder thuis explosief, tot ruim 12.5 duizend. Een verdrievoudiging in tien jaar tijd.
Maar die trend lijkt te zijn gekeerd, meldde datzelfde CBS een paar weken terug: het aantal dakloze jongvolwassenen - tussen de 18 en 27 - is in vijf jaar tijd gehalveerd.

Hoewel opvangorganisaties dit beeld niet herkennen, claimt Blokhuis zijn succes. Gemeenten hebben inmiddels jongerenregisseurs in dienst om de jonge daklozen door het woud aan hulploketten te gidsen en ook kregen ze extra middelen om in ijltempo 10.000 nieuwe woonplekken te creëren.

Argos-redacteuren Joline Cramer en Remy van den Brand nemen het resultaat onder de loep. Voor hun serie Buitengesloten volgden ze de afgelopen twee jaar van dichtbij de lange weg die veel jongeren afleggen om hun leven weer op de rit te krijgen. In deze aflevering steken ze hun licht op in Den Haag, één van de veertien zogeheten pilotgemeenten die met het actieplan aan de slag gingen.

Meer weten over dit dossier?

op argosonderzoekt.nl/buitengesloten vind je de hele serie verhalen, te luisteren, lezen of bekijken. Ook kun je via het tipformulier in contact komen met makers Joline Cramer en Remy van den Brand.