Fragment

Iedereen betaalbaar onderdak

  1. Fragmentenchevron right
  2. Iedereen betaalbaar onderdak

Afgelopen weekend was er weer een Woonprotest, dit keer in Amsterdam, waar voor de zoveelste keer werd gedemonstreerd tegen de woningnood. Het is moeilijker dan ooit om aan betaalbare woonruimte te komen. Of het nu gaat om een jong stelletje met gezinsuitbreiding, een student in de grote stad, een net gescheiden ouder met kroost of een leraar die wil wonen waar hij werkt. Overal is het zoeken naar een speld in een hooiberg. En als er al iets wordt gevonden, is het vaak onbetaalbaar.

Woonminister Hugo de Jonge wil hier iets aan doen. Hij lanceerde de afgelopen weken nieuwe ambitieuze plannen om de woningmarkt in Nederland te reguleren. Gemeenten worden verplicht meer betaalbare woningen te bouwen en bij reeds bestaande woonruimte wordt scherper toegezien op de hoogte van de huren. Verhuurders die aantoonbaar huisjesmelkers blijken, riskeren straks hoge boetes.

Wethouder Wonen Floor Roduner van de gemeente Haarlem en Gert Jan Bakker, consulent bij de Stichting !Woon in Amsterdam over hoe haalbaar de plannen van minister De Jonge zijn en wat er allemaal nodig is om in de toekomst iedere woningzoekende inderdaad aan betaalbaar onderdak te helpen. Maar kan deze nieuwe wetgeving niet ook averechts gaan werken?