Fragment

MeToo op universiteiten #3: Wat hebben de uitzendingen teweeg gebracht

  1. Fragmentenchevron right
  2. MeToo op universiteiten #3: Wat hebben de uitzendingen teweeg gebracht

Argos zond in september een tweeluik uit over grensoverschrijdend gedrag in de wetenschap. We berichtten dat het aantal meldingen op alle universiteiten de afgelopen jaren explosief is gestegen. En we lieten horen wat zo’n melding in de praktijk in kan houden. Fleur, een 23-jarige studente psychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen, werd meer dan een jaar belaagd door een hoogleraar met ongepaste appjes en voorstellen. Fleur was afhankelijk van die hoogleraar, ook omdat hij haar scriptiebegeleider was. Ze werd langdurig ziek.

De Argos-uitzendingen hebben - samen met een reeks artikelen in dagblad De Gelderlander die in dezelfde periode verschenen - veel reuring veroorzaakt.

Deze week in Argos vertelt huidig decaan Evelyn Kroesbergen over wat het tweeluik van Argos teweeg heeft gebracht binnen de universiteit. Kroesbergen is de decaan op dezelfde faculteit als waar de hoogleraar van ‘Fleur’ werkt. Wat vindt zij van onze uitzendingen? Ook gaan we in gesprek met Marijke Naezer, antropoloog en gespecialiseerd in onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag. Zij volgt de discussies over MeToo op de voet en deelde haar expertise ook in de eerdere uitzendingen. Naezer was eerder dit jaar betrokken bij het onderzoek naar sociale veiligheid in de Tweede Kamer en in 2019 bij een onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag in opdracht van het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren.