Fragment

Het quad-ongeluk op Leusderheide: veiligheid stond bij Defensie nog in de kinderschoenen

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het quad-ongeluk op Leusderheide: veiligheid stond bij Defensie nog in de kinderschoenen

Op 30 maart 2021 raakte een reservist van de mariniers levensgevaarlijk gewond tijdens een militaire oefening van het Korps Commandotroepen (KCT). Argos deed samen met NRC onderzoek naar het incident. Hoe kon het zo misgaan? 

De gewonde marinier vervulde tijdens de training met de commando’s de rol van ‘vijand’. Het eenzijdige quad-ongeluk vond plaats buiten het zicht van collega’s. Twee studenten van de Nederlandse Defensie Academie vonden het slachtoffer per toeval. De cadetten schoten de man te hulp, maar konden daarbij alleen gebruikmaken van de beperkte middelen die zij voorhanden hadden: een verbandtrommel en persoonlijke verbandpakjes. Zij belden 112, maar de burgerambulance kon het zanderige oefenterrein niet op.

Argos en NRC ontdekte dat dit alles kon gebeuren omdat er geen risicoanalyse door Defensie gedaan was. Hierdoor was er geen nood- en reddingsplan. Volgens een onderzoekscommissie van Defensie stond 'de promotie van veiligheid' bij het Korps Commandotroepen 'nog in de kinderschoenen'. Veiligheid maakte ten tijde van het incident 'geen standaard onderdeel uit van de bedrijfsvoering'.