Fragment

‘Eten en gegeten worden’ in het spiegelpaleis van de geheime diensten

  1. Fragmentenchevron right
  2. ‘Eten en gegeten worden’ in het spiegelpaleis van de geheime diensten

Nederland profiteerde volop mee van wat door de CIA ‘de inlichtingencoup van de eeuw’ wordt genoemd: Operatie Rubicon. Een operatie van de Amerikaanse en Duitse inlichtingendiensten, waarbij decennialang de meest gevoelige overheidscommunicatie van meer dan 130 landen werd afgeluisterd.

Rubicon werd in februari onthuld door de Washington Post, het Duitse ZDF, de Zwitserse omroep SRF en Argos. Wij onthulden dat de afluisterdienst van Nederland vanaf eind jaren zeventig informatie van de Duitsers kreeg, waardoor ook Nederland de vertrouwelijke communicatie van landen als Argentinië, Indonesië, Iran en Saudi-Arabië kon kraken. 

‘In de wereld van de inlichtingendiensten is het eten of gegeten worden’, was een veel gehoorde reactie. En gelukkig zat Nederland – in tegenstelling tot bijvoorbeeld België, Italië en Spanje – als mee-eter aan tafel. Maar is dit wel het hele verhaal? In geheime documenten ontdekte Argos spannende details, die nieuw licht werpen op de rol van Nederland. “In het spiegelpaleis van de inlichtingendiensten zit achter elk geheim kamertje nog een geheim kamertje, en daarachter waarschijnlijk nog weer een geheim kamertje”, zegt inlichtingenexpert Jelle van Buuren van de Universiteit Leiden als we hem de bewijsstukken laten zien.