Fragment

Het cadeau dat de overheid meer dan 90 miljoen kostte

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het cadeau dat de overheid meer dan 90 miljoen kostte

ICT-projecten bij de overheid hebben geen goede naam. Deze week in Argos een reconstructie van een ICT-project dat al jaren vertraging heeft en tientallen miljoenen meer kost dan van te voren gepland was.

In 2015 ontstond er grote chaos bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Er is op dat moment net een nieuwe regeling ingegaan. Mensen die gebruik maken van een persoonsgebonden budget (pgb) betaalden tot op dat moment zelf hun zorgverleners. Maar hier werd veel fraude mee gepleegd en dus werd er gekozen voor een systeem waarbij niet de pgb-houder, maar de SVB de salarissen aan de zorgverleners uitkeert. Het administratiesysteem waarmee dat moet werkt zo slecht dat tienduizenden zorgverleners veel te laat hun geld kregen. Datzelfde jaar wordt nog besloten dat er een nieuw systeem moet komen.

Er ontstaat een bijzondere situatie: zorgverzekeraar DSW stelt voor om een nieuw systeem te bouwen. De overheid hoeft daar niets voor te betalen. Het project wordt gefinancierd door Zorgverzekeraars Nederland en vervolgens is het “om niet” overgedragen aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Na oplevering bleek echter dat het systeem nog verder ontwikkeld moest worden. Inmiddels zijn we tientallen miljoenen en zeven jaar verder en zijn er nog zeker 50.000 budgethouders niet aangesloten op het nieuwe systeem. Argos reconstrueert hoe het zo ver kwam.