Fragment

Stikstofonzekerheid: boeren beter af met meer beesten

  1. Fragmentenchevron right
  2. Stikstofonzekerheid: boeren beter af met meer beesten

Het stikstofprobleem is in alle delen van de samenleving voelbaar. De woningbouw ligt stil, de natuur gaat achteruit, en boeren leven in onzekerheid. Terwijl Nederland nog in het midden van deze crisis zit, blijken stallen als paddenstoelen uit de grond te schieten. ‘Gooi je stallen vol’, wordt de boer geadviseerd. Hoe is dit nog mogelijk in het midden van de stikstofcrisis?

Argos neemt Nederweert onder de loep, een gemeente pal naast nationaal park de Groote Peel. Nederweert ligt onder een deken van stikstof: als je op de kaart van stikstofuitstoot per provincie kijkt, kleurt zij donkerrood. En de afgelopen jaren neemt de stikstofuitstoot alleen maar toe. Dat komt vooral door boeren die gebruikmaken van de ruimte in hun vergunning om hun veestapel uit te breiden. 

Dat heeft alles te maken met een weifelende overheid die al jaren niet tot concreet stikstofbeleid komt. Dit drijft boeren, wethouders en natuurbeschermers tot wanhoop. Wat moet er gebeuren om uit deze ‘grootste crisis in de landbouw sinds de Tweede Wereldoorlog' te komen?