Fragment

Assad woont ook in Nederland: deel 2

  1. Fragmentenchevron right
  2. Assad woont ook in Nederland: deel 2

Stel je voor dat je vlucht uit Syrië, je hier veilig waant en ineens degene tegenkomt die je in één van de gevangenissen gemarteld heeft. Een reëel scenario blijkt uit onderzoek van Argos.

Al meer dan 50 jaar worden Syriërs op vaak oneigenlijke gronden opgepakt en maanden- of zelfs jarenlang stelselmatig gemarteld door handlangers van het Assad-regime. Het gaat om zo’n acht procent van de Syrische bevolking. De martelingen hebben regelmatig de dood tot gevolg. Duizenden slachtoffers die het wel kunnen navertellen wonen ook in Nederland.

Om hoeveel potentiële daders gaat het in Nederland en hoe actief is het Team Internationale Misdrijven op zoek naar hen?

In de productie hoor je onder andere hoogleraar Uğur Üngör van het NIOD (het Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies), Mirjam Blom, senior officier van justitie bij de afdeling internationale misdrijven bij het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie en natuurlijk ook met een aantal Syrische ex-gevangenen die nu in Nederland wonen.