Onderzoek
AVROTROS

Zo lui als een varken, toch? 'Ze zijn juist heel actief, maar zo kennen we ze niet meer'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zo lui als een varken, toch? 'Ze zijn juist heel actief, maar zo kennen we ze niet meer'

Volgens een varkenshouder uit het tv-programma De Boerenrepubliek is het duidelijk: zijn varkens zijn lui. En door de bekende uitdrukking 'zo lui als een varken' zou je zeker denken dat hij gelijk heeft. Maar wat zeggen experts? In Feit of Fictie checken we of het klopt.

De varkensboer uit Elsendorp was er duidelijk over toen hij een van zijn varkens in beweging probeerde te krijgen: "Het zijn luie dieren, varkens." Dat we de dieren niet als actief zien is zo gek niet: vaak zie je ze ook echt alleen maar luieren in de modder.

Actieve voorouders

Toch is dat niet hun natuurlijke gedrag, legt hoogleraar dierenwelzijn Bas Rodenburg van de Universiteit Utrecht uit. Hij doet specifiek onderzoek naar het gedrag en welzijn van varkens. "Als je terugdenkt aan hun wilde voorouders, de wilde zwijnen, dan zijn dat hele actieve dieren."

Voor onze 'huis-tuin-en-keuken-varkens' is dat niet anders. "Dat zijn alleseters. Ze zijn veel tijd van de dag bezig met voedsel zoeken, rondlopen en het verkennen van hun omgeving. Heel sociaal gedrag, dus ik zou varkens niet typeren als luie dieren."

Beperkende omgeving

Dat de varkens dat gedrag in De Boerenrepubliek niet lieten zien, ligt volgens Rodenburg aan de beperkende omgeving waarin ze worden gehouden. "Er is in de dekstal, die je daar zag, niet zo gek veel te doen. Dan zie je dat het vooral veel staan, zitten, liggen en af en toe eten en drinken is wat de dieren doen. Het is eerder de omgeving die beperkend is, dan dat de varkens lui zijn."

Voormalig varkensdierenarts Frederieke Schouten en directeur van Varkens in Nood legt uit dat de beperkte ruimte serieuze gevolgen kan hebben. "Er is een vorm van depressie die bij varkens optreedt, omdat er veel te weinig is om deze dieren bezig te houden."

Een varken wil puzzels oplossen

"Ze zijn zo slim als een kind van 4 of 5 jaar. Dat is onderzocht. Ze kunnen spelletjes doen, puzzels oplossen. Ze zijn intelligenter dan honden en hebben dus ook veel meer stimulering nodig dan ze vaak krijgen."

Schouten denkt wel te weten waarom de varkenshouder uit Elsendorp zei dat zijn varkens lui zijn: "Ik kom zelf uit de varkenshouderij, ik heb er zelf jarenlang gewerkt. Ik kan me nog voorstellen dat varkenshouders ook echt denken dat hun varkens lui zijn. Zij kennen hun varkens niet meer in hun eigen natuurlijke omgeving."

Feit of Fictie: zijn varkens lui?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie