appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: De Taalstaat
STER Advertentie

Feit of Fictie: 600.000 mensen verdienen hun boterham in XXL-distributiecentra

ANP
woensdag 30 oktober 2019 | AVROTROS | Radio EenVandaag Twitter

Een bekend gezicht voor velen: enorme distributiecentra in polderlandschappen of aan de rand van de snelweg. Evofenedex, brancheorganisatie voor logistieke bedrijven, beweert vandaag in het AD dat 600.000 mensen hun boterham verdienen in deze kolossale 'dozen'. Of dat aantal juist is, checken we in Radio EenVandaag.

Feit of fictie
 
Docent-onderzoeker Sander Onstein van de Hogeschool van Amsterdam en de TU Delft, vertelt dat distributiecentra groter en groter worden. "Daardoor schuift de definitie van een XXL-distributiecentrum op. Tien jaar geleden was 10.000 vierkante meter al een XXL-centrum, nu gaat het om 40.000 vierkante meter en meer."
Onstein kan niet precies zeggen hoe veel gigantische distributiecentra er zijn. "Uit onze data blijkt dat er minimaal 115 zijn met een oppervlakte groter dan 40.000 vierkante meter."
 
 

Zeker geen 600.000

Ruimte genoeg voor de werknemers van die enorme centra. Volgens Onstein doen ze van alles: "Mensen die je order inpakken, personeel dat producten sorteert, mensen die een handleiding bij je product stoppen, facturatiemedewerkers..."
Maar zijn er echt 600.000 mensen die werken in XXL-distributiecentra? CBS-hoofdeconoom Pieter Hein van Mulligen weet niet precies hoeveel mensen in die centra werken, maar wel dat er 100.000 mensen werkzaam zijn in de tak Opslag en Dienstverlening voor het Vervoer, waar distributiecentra onder vallen. Er zullen dus zeker geen 600.000 mensen bij (XXL-)distributiecentra werken.
 

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nlFacebook of op Twitter

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1