appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: EenVandaag
STER Advertentie

Hoeveel managers werken er in de zorg?

ANP
donderdag 5 september 2019 | AVROTROS | Redactie EenVandaag Twitter

Managers in de zorg zijn schrijver Rutger Bregman een doorn in het oog. "Ze zijn sinds 1994 de snelst groeiende beroepsgroep", zo zei hij in De Wereld Draait Door. Klopt dat ook? Lammert de Bruin checkt het in Feit of Fictie

Feit of fictie: Hoeveel managers werken er in de zorg?

Het is niet de eerste keer dat Bregman zoiets zegt. Hij schrijft al langer over bijvoorbeeld de zorgorganisatie Buurtzorg, dat zonder managers werkt, of over waarom er meer managers zijn dan ooit.

CBS of CPB?

In dat bovenstaande artikel komt de bewering over de snelst groeiende beroepsgroep ook terug, al telt hij daar vanaf het jaar 1996 in plaats van 1994. Hier vermeldt Bregman ook de bron voor zijn cijfers: het Centraal Bureau voor Statistiek. Maar bij het CBS kennen ze deze cijfers niet. Woordvoerder en hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen en zijn collega's zoeken het hele archief af, maar vinden geen cijfers die verder terug gaan dan het jaar 2003.

Een verdere zoekactie verklaart dat: de bron van de cijfers is waarschijnlijk niet het CBS, maar het Centraal Planbureau (CPB). Dat publiceerde in 2015, het jaar dat Bregman ook zijn artikel schrijft, het rapport 'Baanpolarisatie in Nederland'. Daaruit blijkt inderdaad dat de beroepsgroep 'managers in de zorg' sinds 1996, dus niet 1994, de snelst groeiende beroepsgroep is. Deze cijfers van het CPB lopen echter maar door tot 2014.

Flink minder managers in de zorg

Hoe zit het dan met de groei van 'managers in de zorg' in de laatste 5 jaar? Over die cijfers beschikt het CBS gelukkig wel. Hoofdeconoom Van Mulligen vertelt: "Het aantal mensen dat in de zorg werkt is de afgelopen jaren sterk gestegen, maar dat geldt niet voor het aantal managers. Vooral de afgelopen 5 jaar is dat gedaald. Inmiddels telt de zorg 21.000 managers, 5 jaar geleden waren dat er nog 31.000."

Kortom, in de afgelopen 5 jaar is de grootte van de beroepsgroep sterk verminderd, met bijna een derde van het totaal. De bewering dat de manager in de zorg een van de snelst groeiende beroepsgroepen is, is al een aantal jaar achterhaald.

Steeds minder managers in de zorg

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nlFacebook of op Twitter

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1