appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Hoeveel duurder is studeren geworden in 10 jaar?

ANP
dinsdag 18 juni 2019 | AVROTROS | Redactie EenVandaag Twitter

"Universiteiten zijn vier keer zo duur geworden de afgelopen 10 jaar. Ik heb zelf mijn studies betaald. Dat is ook de reden dat ik vind dat ik hier kan zitten en er iets over kan zeggen." Schrijver Philip Huff zei het in talkshow M. Maar klopt het ook? Dat checkt Lammert de Bruin in Feit of Fictie.

Feit of Fictie: is studeren in de afgelopen 10 jaar vier keer duurder geworden?

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) snapt niet hoe Huff bij zijn cijfers komt. Wel is de LSVb kritisch op de verhogingen van het collegegeld de afgelopen 10 jaar. Inmiddels is het collegegeld 2060 euro, een verhoging van 32 procent ten opzichte van 10 jaar terug.

Meer lenen na afschaffen basisbeurs

Bij DUO, die leningen aan studenten verstrekt, ontdekten we ook niet een stijging in studieschuld van 400 procent. Dat zou een verviervoudiging betekenen. In 2009 was de gemiddelde studieschuld van een afgestudeerde in dat jaar zo'n 12,5 duizend euro. In 2017, de laatst beschikbare informatie bij DUO, bedroeg de gemiddelde studieschuld 14,5 duizend euro. Bij lange na geen verviervoudiging.

Wel is het zo dat verwacht wordt dat de studieschuld zal oplopen bij mensen die in 2019 of 2020 afstuderen, omdat in 2015 de basisbeurs is afgeschaft. Maar hoe groot die verhoging zal zijn, is op basis van de nu beschikbare cijfers niet te zeggen. Een toename van 400 procent lijkt wel wat hoog gegrepen.

Kleding

Tot slot het Nibud dan, het instituut dat alles bijhoudt als het op geld aankomt. Ook daar kon geen verviervoudiging gespot worden. Sterker: de uitgaven van studenten zijn de laatste 10 jaar praktisch gelijk gebleven, ook met een stijging van het collegegeld. Studenten passen simpelweg hun uitgaven aan. Zo zijn telefoonabonnementen goedkoper geworden en worden er minder snel nieuwe kleren gekocht.

De uitspraak van schrijver Philip Huff kunnen we dus als fictie beschouwen. Ja, het collegegeld is de laatste 10 jaar gestegen en de studieschuld lijkt toe te nemen, maar studenten zijn niet heel veel duurder uit dan in 2009.

Feit of Fictie: is studeren in de afgelopen 10 jaar vier keer duurder geworden?

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nlFacebook of op Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1