appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

CBS: in een maand 74.000 werklozen erbij, 'niet eerder gezien'

ANP
donderdag 16 juli 2020 | NOS | Redactie

In een maand tijd zijn er in Nederland 74.000 werklozen bij gekomen. De werkloosheid loopt daarmee nog steeds hard op. In juni zaten er 404.000 Nederlanders zonder baan, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. In maart waren dat er 273.000.

CBS: in een maand 74.000 werklozen erbij, 'niet eerder gezien'

Onder jongeren, tussen de 15 en 25 jaar, stijgt de werkloosheid relatief het hardst. In een maand tijd steeg het werkloosheidspercentage van 3,6 naar 4,3 procent. In de vorige crisis duurde het zeven maanden voordat de werkloosheid zo sterk was opgelopen.

"We hebben dit niet eerder gezien sinds de start van de maandelijkse metingen in 2003", zegt CBS-econoom Peter-Hein van Mulligen. "De werkloosheid reageert vertraagd op de schok die we eerder in de economie zagen door de coronamaatregelen."

Steunmaatregelen

In juni liep de eerste steunregeling van de overheid af. Bedrijven die gebruik hadden gemaakt van de NOW-regeling, waarmee de overheid een deel van de salarissen overnam, konden in juni voor het eerst zonder boete personeel ontslaan. Inmiddels is een tweede NOW-regeling ingegaan, maar sommige bedrijven die gebruikmaakten van de eerste regeling doen daar geen beroep op.

Uitzendbureau Randstad is een van die bedrijven. Het uitzendbureau nam in juni afscheid van duizenden uitzendkrachten. Andere bedrijven zijn bezig met ontslagrondes, zoals luchtvaartmaatschappij KLM, treinvervoerder NS, restaurantketen La Place, cateraar Sodexo en congrescentrum RAI Amsterdam.

Ook meer werkenden

Dat de werkloosheidscijfers stijgen, komt niet alleen doordat mensen op straat zijn gezet. Het komt ook doordat meer mensen die al zonder werk zaten actief op zoek zijn naar werk. "Als je niet op zoek bent, tel je niet mee als werkloos", zegt Van Mulligen. "Nu de effecten van corona wat minder zijn, gaan mensen weer daadwerkelijk een baan zoeken."

Een deel van die mensen vond weer een baan, waardoor ook het aantal werkenden in juni steeg. Het aantal werkenden groeide met 45.000.

CBS: in een maand 74.000 werklozen erbij, 'niet eerder gezien'

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1