appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Chinese kerst is kassa

Kerstversiering in China
zaterdag 21 december 2019 | AVROTROS | Ellen Hollemans

De Amerikaanse invloed op het kerstfeest is onmiskenbaar. Maar gaat dat veranderen, nu China de snelst groeiende economie ter wereld is? "Hoe ziet kerst er over 50 jaar uit, als China zijn despotische invloedssluier over de wereld heeft gelegd?", vraagt Eric Smit zich af in dr Kelder en Co.

De Chinese kerst is kassa

"Jij hebt het over 50 jaar, maar eigenlijk vieren we allang een Chinese kerst", zegt Manya Koetse, sinloog en trendwatcher. "Als je kijkt in je eigen huiskamer of in de winkels, van de bomen tot de nepsneeuw en de rendiertruien, alles is gemaakt in China. China is echt hét kerstland." Er zitten zeker ook westerse elementen in dat commerciële kerstfeest.

Geld moet rollen

Onze feestdagen zijn dus voornamelijk een feest voor de Chinese kassa. "China verdient van alle landen ter wereld het meest aan kerst. Als je de stad bekijkt waar al onze kerstspullen worden gemaakt, daar zijn de mensen heel rijk. En dat zal ook zo blijven zolang wij al die spullen blijven kopen."

Chinezen vieren zelf geen kerst. "Jongeren gebruiken het als een excuus om uit te gaan en nieuwe kleding te kopen, maar het is absoluut geen spiritueel feest", zegt Koetse. "Het gaat niet om Jezus maar om Santa." Daar komt bij dat Mao Zedong (de grondlegger van de Volksrepubliek) op tweede kerstdag jarig is. "Daar wordt natuurlijk wel bij stilgestaan, want het communisme is nog altijd het belangrijkste in China", besluit Koetse.

Chinese kerst is Kassa

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1