Economie
AVROTROS

Geld lenen kost geld? Niet voor Wopke

foto: De Gouden Koetsfoto: De Gouden Koets
  1. Nieuwschevron right
  2. Geld lenen kost geld? Niet voor Wopke

Tientallen miljarden euro's gaat de Nederlandse staat de komende jaren uitgeven, gewoon omdat het kan. Geld lenen kost voor de Nederlandse overheid even geen geld. Sterker: het levert de Nederlandse overheid geld op.

Econoom Coen Teulings, oud CPB-baas en universiteitshoogleraar te Utrecht, pleit al langer voor extra investeringen van de overheid. We hebben namelijk een spaaroverschot door de pensioenen van de babyboomers.

Luister ook de Jortcast

{podcast audio="115757" caption="#159 - Hoe besteden we de miljoenen?" }

Teulings heeft ook wel een idee hoe dit geld ten gunste van Nederland ingezet kan worden. "We moeten geen fonds oprichten, met allerlei regels." Volgens Teulings moeten de burgers meer gaan consumeren, dus pleit hij voor lastenverlichting.

Aanwijzingen in de Miljoenennota

In de miljoenennota zijn er aanwijzingen dat zijn wensen worden ingewilligd. "Het is duidelijk dat ZZP'ers hun zelfstandigheidskorting verliezen. Deze gaat volgens de oud CPB-directeur gecompenseerd worden door een verhoging van de arbeidskorting. Deze ombuiging is absoluut niet budgetneutraal. "Om dit gat te dichten kunnen de miljarden uit het fonds goed ingezet worden."

Strijd tegen Uber en Deliveroo

Volgens Teulings is de verhoging van de arbeidskorting en het verdwijnen van de zelfstandigenaftrek een goede manier om de zekerheid voor gewone burgers te vergroten.

Op deze manier wordt het volgens Teulings minder aantrekkelijk voor firma's als Uber en Deliveroo om ZZP'ers in te huren, en juist aantrekkelijker om mensen in dienst te nemen. Met dr Kelder pikt Coen Teulings de centen uit de pap die de Miljoenennota heet.

Teulings over miljoenennota

Ster advertentie
Ster advertentie