appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Nachtzuster

De Nieuws BV

Het Museum van de Democratie

De democratie blijft een bestuursvorm die altijd ter discussie staat. Er wordt constant aan geschaafd en er wordt nu zelfs gekeken of de Nederlandse parlementaire democratie nog wel toekomstbestendig is: reden genoeg voor De Nieuws BV om het museum van de democratie te openen. 

Elke maandag voegt een gastconservator een stuk toe aan de virtuele collectie die hier te bezichtigen is. Door middel van al die stukken en de verhalen die daarbij horen, vertelt het museum het verhaal van onze democratie.

Gerdi Verbeet - Het lege Handelingenplankje 

Het lege handelingenplankje symboliseert een periode waarin de democratie in Nederland niet bestond. Tussen 1940 en 1945 lagen de werkzaamheden in de Tweede Kamer stil en werd er dus niks toegevoegd aan het plankje in de Handelingenkamer.

Voor dit museumstuk dat voormalig Tweede Kamervoorzitter Verbeet wil toevoegen, gaan we terug in de tijd. Naar de Tweede Wereldoorlog - een periode van stilte in de Tweede Kamer. Alles over die tijd lees je hier.

Het Museum van de Democratie: Gerdi Verbeet

Dave Ensberg-Kleijkers - De afschaffing van de slavernij

Dave Ensberg-Kleijkers voegt de afschaffing van de slavernij toe aan de collectie van het museum van de democratie. De afschaffing is een belangrijke ontwikkeling van de democratie zoals we die nu kennen. Voor Ensberg-Kleijkers heeft deze gebeurtenis extra betekenis.

Ensberg-Kleijkers: "Door mijn aderen stroomt zowel het bloed van slaven, als dat van slavenhouders." Om te kijken hoe deze gebeurtenis heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van onze democratie, gaan we terug naar 1 juli 1863.  

Het Museum van de Democratie met Dave Ensberg-Kleijkers

Eveline van Rijswijk - De publieke tribune

"Pas vanaf de tweede helft van de 19e eeuw voelen politici dat het toch wel fijn is dat er publiek is, omdat het om hun achterban gaat", aldus Van Rijswijk. Daarom voegt Van Rijswijk de publieke tribune toe aan het Museum van de Democratie: "Ik heb dit gekozen omdat het de vraag opwerpt hoe je omgaat met het volk als volksvertegenwoordiger." 

Het museum van de democratie: Eveline van Rijswijk

Bastiaan Rijpkema - De oratie van hoogleraar George van den Bergh

De democratie wordt vaak gezien als de tirannie van de meerderheid. Volgens rechtsfilosoof Bastiaan Rijpkema ligt dat iets gecompliceerder. Daarom zet hij de oratie van hoogleraar George van den Bergh bij in het Museum van de Democratie van De Nieuws BV. Van den Bergh stelt dat de democratie niet draait om de meerderheid, maar om de mogelijkheid om besluiten terug te draaien.

Antidemocratische partijen in een democratie: kan dat?

Zihni Özdil - Doosje krenten

Atoomwapens, stikstof en het lerarentekort. Redenen voor Nederlanders om de straat op te gaan. In het Museum van de Democratie neemt Zihni Özdil ons mee terug naar de jaren '60 en vertelt hij aan wie we dat demonstratierecht te danken hebben en wat een doosje krenten daarmee te maken heeft. 

Museum van de Democratie met Zihni Özdil

Kathleen Ferrier - Vrouwenkiesrecht

Na meer dan 100 jaar vrouwenkiesrecht is het volgens voormalig Tweede Kamerlid Kathleen Ferrier belangrijker dan ooit om ons te realiseren dat een democratie niet vanzelfsprekend is. Daarom zet Ferrier het vrouwenkiesrecht bij in het Museum van de Democratie.

Museum van de Democratie met Kathleen Ferrier

Talitha Muusse - Toekomststoel

Gastconservator Talitha Muusse vraagt politici met meer intellectuele ideeen te komen over democratische hervorming. De huidige democratie leent zich namelijk niet voor een langetermijnvisie volgens Muusse. Daarom voegt zij de toekomststoel toe aan de collectie van het Museum van de Democratie in De Nieuws BV.

Museum van de Democratie met Talitha Muusse

Boris van der Ham - Pessarium

De zedenwet uit 1911 deed een aantal verworven vrijheden in de ban. Zo ook de voorbehoedsmiddelen voor vrouwen. Deze wet en het debat daaromheen bespreekt voormalig Kamerlid en huidig voorzitter van het Humanistisch Verbond Boris van der Ham, in het Museum van de Democratie. Dat er zo vrij en open gedebatteerd wordt over dergelijke onderwerpen is volgens Van der Ham een essentieel onderdeel van onze sterke Nederlandse Democratie. Het pessarium wordt daarom toegevoegd aan de collectie van het museum. 

Het Museum van de Democratie met Boris van der Ham

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1