appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

De Nieuws BV

Het Museum van de Democratie

De democratie blijft een bestuursvorm die altijd ter discussie staat. Er wordt constant aan geschaafd en er wordt nu zelfs gekeken of de Nederlandse parlementaire democratie nog wel toekomstbestendig is: reden genoeg voor De Nieuws BV om het museum van de democratie te openen. 

Elke maandag voegt een gastconservator een stuk toe aan de virtuele collectie die hier te bezichtigen is. Door middel van al die stukken en de verhalen die daarbij horen, vertelt het museum het verhaal van onze democratie.

Gerdi Verbeet - Het lege Handelingenplankje 

Het lege handelingenplankje symboliseert een periode waarin de democratie in Nederland niet bestond. Tussen 1940 en 1945 lagen de werkzaamheden in de Tweede Kamer stil en werd er dus niks toegevoegd aan het plankje in de Handelingenkamer.

Voor dit museumstuk dat voormalig Tweede Kamervoorzitter Verbeet wil toevoegen, gaan we terug in de tijd. Naar de Tweede Wereldoorlog - een periode van stilte in de Tweede Kamer. Alles over die tijd lees je hier.

Het Museum van de Democratie: Gerdi Verbeet

Dave Ensberg-Kleijkers - De afschaffing van de slavernij

Dave Ensberg-Kleijkers voegt de afschaffing van de slavernij toe aan de collectie van het museum van de democratie. De afschaffing is een belangrijke ontwikkeling van de democratie zoals we die nu kennen. Voor Ensberg-Kleijkers heeft deze gebeurtenis extra betekenis.

Ensberg-Kleijkers: "Door mijn aderen stroomt zowel het bloed van slaven, als dat van slavenhouders." Om te kijken hoe deze gebeurtenis heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van onze democratie, gaan we terug naar 1 juli 1863.  

Het Museum van de Democratie met Dave Ensberg-Kleijkers

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1