appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

De Nieuws BV

Dossier Lesbos

Iedere vrijdag besteedt De Nieuws BV aandacht aan de vluchtelingen in de kampen op de Griekse eilanden in de rubriek Dossier Lesbos.

Sinds 2015 zijn er tienduizenden vluchtelingen aangekomen op de Griekse eilanden in de Egeïsche Zee. De afspraak was dat die verdeeld zouden worden over de landen van de Europese Unie, maar daar komt niets van terecht. Sinds de brand in kamp Moria op Lesbos (2020) is de situatie alleen nog maar erger geworden.

09-04-2021 Dossier Lesbos: Wordt de deal met Turkije over vluchtelingen gecontinueerd?

De voorzitter van de Europese Commissie Von der Leyen en die van de Europese Raad, Michel, bezochten deze week de Turkse president Erdogan. In het nieuws kwam vooral dat er te weinig stoelen waren. Maar er werd ongetwijfeld gesproken over de zogeheten Turkije-deal. Europees Parlementslid Tineke Strik (GL) legt uit waarom Europa die deal met een steeds ondemocratischer leider over vluchtelingen graag wil continueren, terwijl die leidt tot mensonterende situaties in de Griekse vluchtelingenkampen. Ze vertelt ook over de pogingen van de Griekse kustwacht om vluchtelingen te weren, en over wat daartegen te ondernemen valt.

Dossier Lesbos: Tineke Strik
 

02-04-2021 Dossier Lesbos: Artsen zonder Grenzen over de plannen van de Europese Unie

Medisch coördinator Hilde Vochten van Artsen zonder Grenzen op Lesbos schreef een open brief aan Europees Commissaris Johansson. Johanssons plannen voor nieuwe (gesloten) vluchtelingenkampen in Griekenland zullen nog veel meer vooral psychische problemen opleveren voor de vluchtelingen.

Dossier lesbos: Artsen zonder Grenzen

29-03-2021 Dossier Lesbos: EU-commissaris Johansson bezoekt Lesbos en Samos

De Eurocommissaris van Migratie brengt een werkbezoek aan de Griekse eilanden. Zij overhandigt financiële steun voor de bouw van nieuwe -omstreden- vluchtelingenkampen. Europarlementariër Jeroen Lenaers (CDA) over de nieuwe asielplannen van Brussel.

Dossier Lesbos: Bezoek Johansson

26-03-2021 Dossier Lesbos: Onderhandelen met Turkije

De Europese regeringsleiders praten op de EU-top onder meer over de relatie met Turkije. De vluchtelingen die in het kader van de "Turkije-deal" klem zitten op de Griekse eilanden, en de eventuele verlenging van die deal, werpen hun schaduw over die gesprekken. Wat kan de top voor hen betekenen? SP-Kamerlid Jasper van Dijk is er somber over.

Dossier Lesbos over de EU-top

19-03-2021 Dossier Lesbos: Tineke Ceelen over de gevolgen van de verkiezingsuitslag 

Tineke Ceelen, directeur van de Stichting Vluchteling, heeft een dubbel gevoel bij de uitslag van de Tweede-Kamerverkiezingen. Enerzijds verloren veel partijen die het opnemen voor vluchtelingen, en wonnen de VVD, JA21 en FvD, maar anderzijds wordt de rol van het winnende D66 en Sigrid Kaag belangrijk. Kaag kent de situatie in Griekenland en in Syrië, en heeft zich meermalen uitgesproken voor een humaner vluchtelingenbeleid. Intussen verslechtert de (vooral psychische) toestand van de vluchtelingen in de Griekse kampen zienderogen. 

Dossier Lesbos: Tineke Ceelen

12-03-2021 Dossier Lesbos: Vermeende brandstichters Moria veroordeeld

In september brandde vluchtelingenkamp Moria tot de grond toe af. Twee Afghaanse vluchtelingen zijn nu veroordeeld voor brandstichting. Advocaat Adriaan Stoop gaat in op de rechtszaak en het vonnis, en legt uit wat de Griekse overheid beweegt tot streng optreden.

Dossier Lesbos: advocaat Adriaan Stoop

05-03-2021 Dossier Lesbos: Lopend Vuur en #ikbeloof

In de aanloop naar de verkiezingen vragen Migreat en S.O.S Moria aandacht voor een humane behandeling van vluchtelingen. Roos Ykema vertelt over Lopend Vuur, waarbij mensen wandelend of fietsend naar Den Haag trekken. Sanne van der Kooij licht de actie #ikbeloof toe, die politici oproept onderdak en zorg voor vluchtelingen te garanderen.

Dossier Lesbos: Lopend Vuur en #ikbeloof

01-03-2021 Moriadeal controversieel verklaard, toch honderd vluchtelingen in Nederland

Geen vrijdag, toch nieuws in Dossier Lesbos: Omdat het kabinet demissionair is kunnen er geen besluiten worden genomen over vluchtelingen uit Griekenland. De Nieuws BV ontdekte dat de coalitiepartijen die wél meer voor de vluchtelingen willen doen akkoord gingen met het controversieel verklaren van dit beleidsonderdeel om erger te voorkomen. CU-Kamerlid Voordewind reageert, en meldt en passant dat er inmiddels al wèl honderd mensen uit Moria in Nederland zijn aangekomen.

Moria-deal controversieel
 

26-02-2021 Dossier Lesbos: Ingeborg Beugel

Journalist Ingeborg Beugel vertelt vanuit Griekenland hoe de regering-Mitsotakis steeds strenger optreedt tegen vluchtelingen en welke consequenties dat heeft.

Dossier Lesbos 3

19-02-2021 Dossier Lesbos: Jasper van Dijk

Tweede-Kamerlid Jasper van Dijk (SP) legt uit waarom het Nederland zelfs na de brand in Moria niet lukt om vluchtelingen op te nemen, hoewel er 180 gemeenten klaar staan om dat te doen.

Dossier Lesbos met Jasper van Dijk (SP)

12-02-2021 Dossier Lesbos: Rikko Voorberg

Theoloog en oprichter van de actiegroep "We gaan ze halen" Rikko Voorberg heeft wekelijks contact met vluchtelingen in Kamp Kara Tepe, dat ook bekend staat als 'Moria 2.0'.

Dossier Lesbos (1): Rikko Voorberg
 

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1