Cultuur & Media

Af en toe een taalfout is helemaal niet zo erg

foto: ANP - Koen Suykfoto: ANP - Koen Suyk
  1. Nieuwschevron right
  2. Af en toe een taalfout is helemaal niet zo erg

[BNNVARA] In tegenstelling tot leraren vinden taalkundigen een spelfout op z’n tijd helemaal niet zo erg. Dat schrijft taalkundige en blogger Sterre Leufkens in haar boek Taal. In het nachtprogramma Riza legt ze aan presentator Riza Tisserand uit waarom ze een taalfout juist wel spannend vindt.

sterre foutjes

Taal is net biologie

Een taalkundige is een wetenschapper die onderzoek doet naar taal. "Je probeert altijd te kijken waar iets vandaan komt Je hebt niet per se een oordeel. Net als een bioloog, eigenlijk. Die zegt ook niet: 'Deze plant vind ik stom of fout en die andere plant vind ik goed.'"

Dt-fouten door een overvol werkgeheugen

"Met spelfouten denk ik niet 'Oh wat lelijk' of 'wat erg', maar dan denk ik: 'Hoe komt het dat iemand op zo’n moment zo’n spelfout maakt?'. Bij dt-fouten weten we dat heel goed. Dat komt door hoe ons brein werkt. Als je druk bezig bent en je werkgeheugen is helemaal bezig, dan hebben je hersenen even geen tijd om te bedenken hoe het ook al weer zit. Zelfs al ken je die regels nog zo goed, als je werkgeheugen te druk bezig is, dan kiest jouw brein automatisch voor de vorm die hij het meest gezien heeft."

Taalkundige Sterre Leufkens Foto: Carlo ter Ellen<span style="-webkit-text-size-adjust: 100%;">

Meer leuke weetjes over de Nederlandse taal

Leufkens, die mede-eigenaar is van het taalblog De Taalpassie van Milfje, vertelde in Riza nog meer leuke weetjes over de Nederlandse taal en legde uit waarom de Nederlandse taal voor sommige mensen zo moeilijk te leren is. Ook onderwierp zij presentator Tisserand aan een taalquiz. Oef!

Ster advertentie
Ster advertentie