appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

De genereuze kleuren van textielontwerper Claudy Jongstra

NTR
woensdag 7 februari 2018 | AVROTROS | NTR | Redactie

Als het paradijs bestaat, dan ligt het in Friesland. Bij de Kreake in Húns om precies te zijn, het erf van kunstenaar en textielontwerper Claudy Jongstra. Met haar Farm of the World werkt zij op het Friese platteland aan een duurzame wereld. Petra Possel sprak in Kunststof met ‘de hoop uit Húns’ over de kleuren van Rembrandt en Vermeer, haar betrokkenheid bij Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018 en haar eigen mini-maatschappij.

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Claudy Jongstra en haar team aan het werk aan een recent kunstwerk

Jongstra, die kostuums ontwierp voor Star Wars en van wie werk is aangekocht door alle grote musea, behoort al meer dan twintig jaar tot de top van de internationale kunstwereld. Het idee voor de Farm of the World ontstond toen zij in 2014 werd gevraagd na te denken over een project voor Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018.

Ik laat me altijd meeslepen door afslagen.

Claudy Jongstra

Radicaal experimenteren

In een zoektocht naar meer ruimte belandde Jongstra vanuit de stad op het Friese platteland. Daar kan zij met haar team ‘radicaal experimenteren’: "De potentie van het platteland is echt te gek, je kan hier zoveel dingen doen die je in een stedelijke omgeving lastiger kan doen."

Haar oude locatie in Spannum was na jaren 'een beetje aan elkaar geplakt'. Omdat ze daar niet kon boeren, week ze uit naar Húns. "Zo doen wij het altijd. Je begint gewoon met een idee. Dan vragen mensen wel eens: Heb je dan een businessplan? We beginnen gewoon en doordat je dan begint en je het zich organisch laat ontwikkelen, krijg je hele geweldige afslagen die je als je het lineaire pad had gevolgd niet had gezien. Ik laat me altijd meeslepen door die afslagen, kom dan toch weer op dat pad terecht. Daardoor gebeuren er hele mooie dingen."

Landschapspijn

Jongstra werkt steeds vaker samen met boeren in Friesland die vanuit een gevoel van 'landschapspijn' nadenken over een andere bedrijfsvoering. "Ik vertel dan altijd tegen die boeren: deze planten geven geweldige kleuren. Als je vertelt over Rembrandt en Vermeer, dan valt iedereen natuurlijk als een blok voor dat verhaal. En als je dan laat zien waar het terecht komt, in die wandtapijten of in de wereld, dan zijn die boeren totaal bereidwillig."

Kunstzinnigheid maakt beweeglijk

Het werk van Jongstra en haar team biedt niet alleen nieuwe kansen voor Friese boeren. Het weven, de 'troostrijke kant van haar werk', biedt ook mogelijkheden om contact te maken. "Als mensen met elkaar aan het weven zijn, dan hoef je niet te praten, maar dan heb je wel contact." In Húns heeft ze een kleine mini-maatschappij gemaakt voor mensen die niet meedoen aan de maatschappij: "Ik vind het zelf zo erg als je niet mee kan doen doordat het zo is geregeld in de maatschappij. Doordat je niet in het korset past."

Toen Jongstra een puber was, kreeg ze te horen dat ze niet geschikt was voor de kunstacademie. Die afwijzing stond misschien wel aan de basis van haar succes. Ze wilde zich, ook uit een gevoel van puberaal verzet, daardoor extra bewijzen: "Je kunt laten zien dat er andere manieren, andere wegen zijn. Kunstzinnigheid maakt je beweeglijk."

Kunststof met Claudy Jongstra (Deel 1)

Kunststof met Claudy Jongstra (Deel 2)

Meer over Jongstra en haar Farm of the World

Meer informatie vind je op de website van Farm of the World. Wie meer wil weten over de activiteiten die daar plaatsvinden tijdens Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018 vindt alle informatie op de speciale pagina over de Farm of the World op Leeuwarden Fryslân 2018

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1