Cultuur & Media

Herfstvakantie? Zo krijg je je kroost van de bank af

foto: Cinekidfoto: Cinekid
  1. Nieuwschevron right
  2. Herfstvakantie? Zo krijg je je kroost van de bank af

[AVROTROS] Het is herfstvakantie in Noord-Nederland en dat betekent: tijd voor Cinekid. Al dertig jaar lang kan de jeugd tussen drie en veertien jaar zich een week lang onderdompelen in de wereld van film, televisie en - inmiddels - online media. Dus hoe trek je je kroost achter hun Playstation/ telefoon/YouTube-kanaal vandaan? Neem ze mee naar het Cinekid Festival. Vijf tips waarmee je je kinderen zeker blij gaat maken.

1. Programmeren kun je leren

Cinekid is veel meer dan alleen een filmfestival. Op het terrein van de Westergasfabriek is maar liefst 1200m2 ruimte vrijgemaakt voor een heus medialab. Een duik in de wereld van virtual reality, zelf een robot bouwen of leren coderen en programmeren; ze kunnen hier niet alleen kijken, maar vooral veel doen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

2. Ontmoet de YouTube-sterren

Urenlang gekke filmpjes kijken, de leukste vloggers volgen of je eigen kanaal opzetten; veel kinderen lijden aan een ernstige YouTube-verslaving. Hoe leuk is het dan om je favoriete YouTube sterren te ontmoeten? Verrassing: op Cinekid lopen ze vrij rond! Voor een workshop vloggen bijvoorbeeld, en natuurlijk een Meet & Greet. Ook kun je er de cast van de populaire serie Brugklas tegenkomen. Dus vooruit, laat ze die telefoon voor deze keer maar meenemen. De kans op een 'vette vlog' wordt zo immers wel erg groot.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

3. Circus is in town!

Circus? Op een filmfestival? Jazeker. Op Cinekid wordt de nieuwe AVROTROS kinderserie Circus Noël vertoond. Circus Noel gaat over de illegaal in Nederland verblijvende Victor, die bevriend raak met Tonie, de zoon van de circusdirecteur. De vertoning vindt plaats in een echte circustent met live acts. Dames en heren, jongens en meisjes…. komt dat zien!

4. Voor een prikkie de nieuwste films zien

Zoals het een goed filmfestival betaamt, heeft Cinekid de allernieuwste films geprogrammeerd. De Deense animatiefilm De buurtspion (nu in de bioscoop), de nieuwe KRO-NCRV serie Echt Gebeurd, Mees Kees, Spangas en nog veel meer titels gaan in première op Cinekid. Voor de prijs van één bioscoopkaartje kun je onbeperkt kiezen uit meer dan honderd titels.

(Cinekid)

5. Terug in de tijd met Het Zakmes

Toegegeven: met deze vijfde tip hoef je bij je kids niet aan te komen. Maar je mag het zelf ook best leuk hebben, toch? Terwijl de kinderen zich vermaken in het Medialab of wegdromen bij een film kun jij terug in de tijd met een van Nederlands beste jeugdfilms: Het Zakmes. Vijfentwintig jaar geleden ging deze film van Ben Sombogaart in première en won direct de Cinekid Filmaward en een Gouden Kalf. Een jaar later won het zelfs een Emmy Award. Geniet nog een keer van Mees en Tim. Wedden dat je opnieuw een traantje wegpinkt?

Ster advertentie
Ster advertentie