Cultuur & Media
VPRO

'Vrouwen worden intellectueel ondermijnd', stelt artistiek leider Andrea Voets

foto: Koosje Koolbergen
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Vrouwen worden intellectueel ondermijnd', stelt artistiek leider Andrea Voets

Harpist en artistiek leider Andrea Voets stopte bijna met haar werk toen ze het boek The Authority Gap van Britse auteur Mary Ann Sieghart las, vertelt ze bij Nooit Meer Slapen. "Het boek gaat over, wat ik ben gaan noemen, het seksisme op de ziel en het verstand van vrouwen", legt ze uit.

"Er zat een schokkende anekdote in het boek, die me deed overwegen te stoppen met kunst maken." Het verhaal betrof een Amerikaanse schrijfster die pas nadat ze een mannelijk pseudoniem gebruikte haar boek kon verkopen. "Het was verschrikkelijk." "Opeens begon ik terug te denken aan mijn eigen ervaringen met ongelijkheid."

Quote

Het is niet oké als er maar een of twee van onze schilderijen op de muur hangen, we zijn de helft van de mensen.

Andrea Voets

Intellectuele ondermijning

Als tiener haalde Andrea hoge cijfers, maar kreeg daarvoor weinig erkenning. "Mijn docent zei: 'Andrea, je moet toegeven dat het gênant is dat je zoveel prijzen hebt gewonnen.'" Terwijl jongens alle lof ontvingen en gestimuleerd werden om hogerop te komen, gold dit niet voor Andrea. "Ze hadden niet gedacht, we hebben hier een kind op school dat gemiddeld negen staat en dood gepest wordt, laten we haar helpen."

Als artistiek leider wordt Andrea soms niet serieus genomen vanwege haar vrouw-zijn. "Na een interviewfragment in het Grieks kwamen mensen naar me toe, vragend hoe ik dat had gedaan, wie mijn vertaler was." De mogelijkheid dat Andrea zelf Grieks sprak, werd genegeerd. "Dat is toch bizar?" "Er zijn mannen die vanwege hun taalbeheersing direct kansen krijgen", zegt ze radeloos.

Ook in de kunstwereld heerst ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. "Het is niet oké als er maar een of twee van onze schilderijen op de muur hangen, we zijn de helft van de mensen." Volgens Andrea moet het niet om kwaliteit gaan, want dat is subjectief. “Er is geen objectieve standaard van kwaliteit in de kunst. Alles staat of valt bij de bereidheid van mensen om je werk te komen zien.” Dat niet iedereen staat te wachten om vrouwenkunst te zien, vindt Andrea jammer. “Er zijn te veel mannen die zeggen dat ze niet luisteren of kijken naar kunst van vrouwen. Dat is intellectuele ondermijning."

For Real

Na deze inzichten maakte Andrea For Real, een muzikale radiovoorstelling waarin ze op zoek gaat naar de eigenwaarde en visie van onderdrukte groepen, inclusief vrouwen. "Het stelt de vraag: Wie mag ik zijn en worden, hoe bouw ik relaties op en word ik gezien, ook binnen machtsstructuren, en hoe breng ik zin in mijn leven?: Haar werk stimuleert verdere discussie over ongelijkheid in de kunstwereld en daarbuiten.

Luister de hele aflevering: - Nooit meer slapen

Luister Nooit Meer Slapen op ieder moment van de dag

Nooit Meer Slapen is hét nachtelijke cultuurprogramma van de VPRO op NPO Radio 1 waarin elke werkdag een uur lang - van middernacht tot 01.00 uur - een inspirerende gast uit de kunst, cultuur of actualiteit wordt geïnterviewd over werk én leven.

Volg Nooit Meer Slapen op Instagram, en luister alle gesprekken, ook overdag, in NPO Luister of uw favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie