Cultuur & Media
KRO-NCRV

'Sorry voor mijn broertje': hoe twee broers heel verschillend terechtkwamen

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Sorry voor mijn broertje': hoe twee broers heel verschillend terechtkwamen

Twee broers vluchten van Afghanistan naar Nederland. De één werkt zich op tot hbo-geschoolde hulpverlener, de ander belandt in de criminaliteit. Hoe kan het dat twee mensen met dezelfde levensloop zulke verschillende paden bewandelen? Sjoerd Litjens maakte voor de KRO-NCRV de podcast Sorry voor mijn broertje.

"Ik lag in mijn kamer te slapen en uit het niets hoorde ik een hele harde knal." Nahib zit gelijk rechtop in bed. Voor hij het weet wordt hij op de grond gedrukt. "Ik hoorde: hij is het niet, hij is het niet!" Hiermee begint de podcast Sorry voor mijn broertje.

Telkens als Nabil dit hoort grijpt het hem aan, vertelt hij bij Spraakmakers. Zijn broertje werd van zijn bed gelicht, maar ze moesten hém hebben. "Elke keer is het heftig, je wenst dit niemand toe." Uiteindelijk wordt Nabil gearresteerd. Hij krijgt celstraf en twee jaar jeugd-tbs voor een serie gewapende overvallen.

Unieke personen

Fons Orie is voormalig rechter bij het Joegoslavië Tribunaal. Zijn ervaring heeft hem geleerd dat er verschillende factoren zijn waardoor iemand het verkeerde pad op gaat, maar hij benadrukt dat ieder mens uniek is. "Ik heb geleerd hoe complex de omstandigheden kunnen zijn die zorgt dat juist de en of de nadere kant opgaat. Maar uiteindelijk staat het unieke van personen waardoor dit voorop blijft staan."

Podcastmaker Joost Litjens was ook op zoek naar de vraag waarom de ene broer een schrikbeeld wordt en de andere een toonbeeld. "Wij laten het in het midden, maar het is een combinatie van allerlei dingen. Hoe waren de verhoudingen in het gezin, hoe hebben ze die asielperiode beleefd, de positie in het gezin, het karakter. Ook toevalligheden zijn van invloed."

Bij elkaar

Nabil en zijn broer hebben min of meer dezelfde start gehad, maar leidden toch een heel verschillend leven. Uiteindelijk komen hun levens toch samen doordat Nabil een stageplek regelt in de tbs-instelling waar hij zit. Inmiddels is ook hij de kant van de hulpverlening opgegaan.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Ik ben nu drie jaar buiten, vorige week heb ik mijn VOG gekregen, dat is bijna belangrijker dan een diploma. De wereld staat nu voor me open. Ik kan denken aan wat ik wil bereiken. Ik wil heel graag met jongeren aan de slag die in dezelfde situatie als ik zaten."

"Iedere jongen zoals al ik die ik kan helpen op het rechte pad te komen, is er één", besluit Nabil.

De KRO-NCRV-podcast is vanaf vandaag op alle podcastplatforms te luisteren.

Nabil Hamidi en Sjoerd Litjens over de podcast 'Sorry voor mijn Broertje’

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie