appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Presentator Eva Cleven: 'wie ik ben, heeft te maken met de plek waar ik ben'

ANP | Sander Koning
maandag 12 april 2021 | AVROTROS | Wies van der Stroom Twitter

"Ik heb me nog nooit zo zwart gevoeld", zegt presentator en radiomaker Eva Cleven als ze voor het BNNVARA-programma Trippers middenin een demonstratie van de New Black Panther Party belandt. Het liet haar realiseren dat identiteit in zekere mate afhangt van de omgeving waar iemand zich in bevindt, vertelt ze in Miss Podcast.

Miss Podcast #306 - Milou in gesprek met Eva Cleven

Cleven is radiomaker bij FunX en 3FM en presentator van het Klokhuis. In 2020 reisde ze voor Trippers af naar de Verenigde Staten om daar met de New Black Panther Partymee te lopen.In Dayton, Ohio, zie je haar meelopen met een stoet van onder andere de New Black Panther Party en een groot aandeel van de LHBTIQ+ gemeenschap.

"Een toneel van tegenstellingen", zegt ze daarover. "Er waren zoveel verschillende groepen mensen die meededen met het protest. Als er een groep mensen in amish-achtige kleding aan kwam lopen, wist je niet aan welke kant zij stonden. Maar omdat ik zwart ben, werd er aangenomen dat ik sowieso aan de andere kant stond."

Het maakte Cleven des te bewuster van haar uiterlijk. "Ik was op dat moment echt mijn huid en mijn kleur. In Nederland heb ik dit op subtiele wijze wel eens gevoeld. maar daar nog veel meer. Waar je bent op de wereld en wie je om je heen hebt, bepalen wie je bent."

In haar presentatiewerk voor het BNNVARA-programma zegt Cleven ‘lesjes in nederigheid’ te hebben geleerd. "Dat mist af en toe een beetje in het leven van mensen nu. Mensen willen bevestigd worden in wat ze denken en doen, wie ze zijn en hoe ze in de wereld staan. Als er dan iemand anders met een andere waarheid, dan wordt dat stellig tegenover elkaar gepresenteerd. Terwijl het eigenlijk naast elkaar bestaat", zegt Cleven.


De aflevering Amerika van Trippers is terug te zien op NPO 3. In Miss Podcast vertelt Eva over de belangrijkste geluiden in haar leven. Over meidenbands met tril-eieren in je broekje, vleesetende egels, het gemompel van Bob Dylan, haar liefde voor onweer, en meer.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1