appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Communicatie kabinet: 'Perspectief is prima, maar je moet geen valse hoop geven'

ANP
maandag 12 april 2021 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers Twitter

Vorige week waren er nog hoopgevende berichten over het coronavirus en eventuele versoepelingen, gisteren werd officieel bekendgemaakt dat deze in ieder geval worden uitgesteld tot 28 april. In het Mediaforum van Spraakmakers vragen we journalisten en experts of de communicatie van het kabinet niet beter kan. 

Politiek journalist Stéphane Alonso denkt dat het kabinet consequenter moet zijn in de communicatie. "Perspectief bieden is prima, maar je moet geen valse hoop bieden. Dan ontploft de valse hoop in je gezicht." 

Zoiets moet je gewoon niet zeggen

Winnie Sorgdrager

Hugo de Jonge 

Oud-minister van Justitie en minister van Staat Winnie Zorgdrager noemt het in Spraakmakers "niet handig" dat minister Hugo de Jonge data blijft noemen. "Hij zegt dat we voor 1 juli allemaal gevaccineerd zijn, maar we weten allemaal dat dit gewoon niet gaat lukken. Zoiets moet je gewoon niet zeggen." 

Volgens Alonso van NRC Handelsblad komen er op dit moment veel verschillende dingen samen zoals de aangekondigde versoepelingen die niet doorgaan en de vaccinatiestrategie die niet lekker loopt. "Dat zijn veel vervelende boodschappen om te incasseren als burger." 

Volgens crisisexpert Marco Zannoni is het vooral deze optelsom die een beeld van chaos vormt. "Het oogt alsof het niet is afgestemd." De directeur van het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement - concludeert dat het op dit moment binnen de crisisstructuren niet lukt om dit gevoel van chaos tegen te gaan. 

Kabinet creëert discussie 

Volgens Alonso geven de ministers bij elke boodschap over mogelijke versoepelingen een duidelijke disclaimer voor het geval de cijfers toch niet gunstig genoeg zijn. Toch blijven deze voorwaarden volgens hem minder goed hangen dan het bericht over de mogelijke versoepelingen zelf. 

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Stéfane Alonso in het Mediaforum van Spraakmakers

"Het echte probleem is dat er politieke keuzes moeten worden gemaakt, maar dat het kabinet te veel aarzelt en leunt op de experts." Volgens Alonso zou de politiek meer het voortouw moeten nemen. 

Het Mediaforum met Stephane Alonso en Arno Kantelberg

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1