appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

'Als iets leuk is, kun je er heel hard voor werken'

Lucas en Arthur Jussen
dinsdag 16 maart 2021 | NTR | Redactie Kunststof Twitter

Broers Lucas en Arthur Jussen zijn met hun virtuoze vingers al jaren graag geziene gasten in concertzalen in binnen- en buitenland. Het pianistenduo brengt hun zevende album uit, The Russian Album, waarin ze de magie van de Russische muziek proberen te vangen.

Kunststof - Gebroeders Jussen

Muziek is er altijd geweest

Lucas was vijf jaar toen hij begon met pianospelen. Arthur was toen twee jaar en weet niet beter dan dat zijn broer piano speelt. Arthur: "Ik denk ook dat ik daarom op piano ben gegaan. Ik hoorde Lucas elke dag studeren. Als jongere broer wil je toch je grote broer achterna. Voor mij was het vanaf het begin duidelijk dat ik dat ook wilde." Hij wilde erbij horen. "Ik denk dat het dat nog het meeste was."

"Er was altijd muziek bij ons in huis", vertelt Arthur. Vader is paukenist, moeder is dwarsfluitiste. "Ook bij onze grootouders van beide kanten: er werd altijd muziek gemaakt. Als er een feestje in de familie is, weet je één ding zeker en dat is dat er muziek wordt gemaakt. En dat daar heel veel plezier vanuit gaat."

De mooiste baan van de wereld

Er was nooit een dag dat ze niet studeerden. "Als iets leuk is, kun je er heel hard voor werken, ook als je jong bent", legt Arthur uit. Lucas: "Onze ouders zijn nooit de types ouders geweest die zeiden, en nu studeren, anders... We hebben het altijd leuk gevonden. We hebben studeren nooit ondervonden als iets niet leuks.

We hebben heel hard gestudeerd, ook toen we jong waren. Er ging altijd heel veel vreugde vanuit. Dat samenspelen vinden wij ontzettend leuk, dat kostte ons nooit moeite. Het klinkt heel zoetsappig, maar muziek maken is heel erg leuk." Lucas: "Het is en blijft de mooiste baan ter wereld."

De magie van de twee broers

Arthur: "Omdat we elkaar zo goed kennen en ons hele leven al kennen is er totaal geen barrière. Bijvoorbeeld van het feit dat je zo dicht naast elkaar zit, elkaar aanraakt, elkaar hoort ademen. Dat zijn allemaal heel basale dingen, maar die maken wel uit als je er wél last van hebt. Die dingen staan bij ons allemaal niet in de weg."

The Russian Album

The Russian Album is het zevende album van Lucas en Arthur Jussen op het Deutsche Grammophon label. De pianisten maakten een selectie van werken voor twee piano’s van de Russische meesters Dmitri Sjostakovitsj, Sergei Rachmaninov, Igor Stravinsky en Anton Arensky en proberen hiermee de essentie van Russische muziek met haar specifieke klank, kleur en energie te vatten.

De cover van het album is geïnspireerd op het beroemde schilderij Kleurenstudie, Vierkanten met concentrische cirkels van de Russische kunstenaar Wassily Kandinsky, tijdgenoot van de componisten op dit album.

The Russian Album

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op TwitterFacebook en Instagram

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1