Cultuur & Media
KRO-NCRV

Waarom weinig aandacht voor onthoofding Samuel Paty? 'Het voelt als een ver-van-mijn-bed-show, terwijl het Frankrijk is'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom weinig aandacht voor onthoofding Samuel Paty? 'Het voelt als een ver-van-mijn-bed-show, terwijl het Frankrijk is'

Fidan Ekiz sprak gisteren in talkshow De Vooravond haar ergernis uit over het gebrek aan verontwaardiging over de aanslag op de Franse geschiedenisleraar Samuel Paty. "Je zou verwachten dat er vanuit leraren actie zou ontstaan", zegt ook Sandrina Hadderingh in het Mediaforum van Spraakmakers.

De geschiedenisleraar werd afgelopen vrijdag in een voorstad voor Parijs onthoofd door een moslimextremist, omdat hij tijdens een les mohammedcartoons had laten zien. De dader is door de politie doodgeschoten. Zondag waren er grote protesten in Frankrijk.

Woorden richting Frankrijk

Hadderingh, hoofdredacteur van Omroep Gelderland, vindt dat Ekiz een punt heeft wanneer zij stelt dat er te weinig verontwaardiging is. "Je zou verwachten dat er vanuit leraren iets van actie zou ontstaan. Of dat er vanuit de politiek mooie woorden richting Frankrijk worden gesproken."

Leonard Ornstein, politiek journalist bij de VPRO vindt ook dat er meer aandacht voor deze zaak had moeten zijn. "Ik ben het helemaal met Fidan eens. Ik vind dat we dit over het hoofd hebben gezien. Het is belangrijk dat ook hier aandacht voor is. Dit kan de hele Nederlandse journalistiek zich aantrekken."

Ook Spraakmaker Hedwig Fijen, directeur van internationaal cultuurfestival Manifesta spreekt haar verbazing uit. "Ik had wel gedacht dat er een reactie zou komen vanuit de lerarenbond of van docenten, omdat het hen direct raakt."

Waarom minder aandacht voor de zaak

Waarom er minder aandacht voor de zaak is, weten de journalisten ook niet precies. Hadderingh denkt dat het met de huidige tijd te maken heeft. "We zitten in een heel ingewikkelde tijd, waardoor er in de hoofden van mensen weinig ruimte is om dit soort nieuws nog tot je te nemen. En ook om het te duiden. Het voelt als een 'ver van mijn bed show', terwijl het Frankrijk is."

Op de vraag of Charlie Hebdo zo veel meer aandacht kreeg omdat het media was, en dat voor journalisten dichterbij kwam, antwoordt Hadderingh: "Dat denk ik niet. Het heeft andere redenen denk ik. Reces, herfstvakantie, veel gedoe hier. De prinsjes of corona. We hebben misschien niet goed opgelet. Het speelt hier op een andere manier dan in Frankrijk. Maar het had wel groot nieuws moeten zijn."

Vijf jaar na Charlie Hebdo

Spraakmaker Hedwig Fijen spreekt over het trauma van Frankrijk. "Vijf jaar na Charlie Hebdo is er veel te weinig gedaan tegen online moslimterrorisme. Samuel Paty heeft veel signalen afgegeven dat hij bedreigd werd. En dat is niet opgepakt door schoolbestuur, politie. Daar is veel woede over. Je zou wachten dat er vanuit Nederland een reactie zou komen."

Ook Ornstein vindt had een reactie verwacht vanuit Nederland. "Onderwijsvakbonden hadden zich moeten laten horen. Ook in de Tweede Kamer hadden onderwijswoordvoerders een minuutje stilte kunnen vragen", besluit Ornstein.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie