Cultuur & Media
AVROTROS

5 redenen waarom kattenfilmpjes zo verslavend leuk zijn

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 5 redenen waarom kattenfilmpjes zo verslavend leuk zijn

Tijdens CatVideoFest worden in 60 Nederlandse bioscopen de beste kattenfilmpjes van het internet vertoond op het grote doek. Maar waarom zijn ze nou zo leuk? Maarten Reesink, docent Human-Animal Studies aan de Universiteit van Amsterdam, legt in Stax&Toine uit wat de geheimen van de kat zijn.

1. Katten jagen alleen

"Ze letten niet op andere dieren of mensen om hen heen", vertelt Reesink. "Ze zijn volkomen gefocust op hun eigen dingen. En je hebt geen idee wat dat is, totdat je het ziet."

{youtube url="https://www.youtube.com/watch?v=NOpS4qGILyY" start="false"}

2. Surprise!

"Katten zijn verrassingsaanvallers", weet Reesink. "Ze kruipen ergens achter of op, en van daaruit bespringen ze hun prooi. Dat is hoe katten jagen, vanuit het wild. Dat zie je onmiddellijk terug in de filmpjes die we zo waarderen."

{youtube url="https://www.youtube.com/watch?v=VddySR3i7p4 " start="false"}

3. Een eeuwenoud genre

Reesink: "Het is een genre dat we kennen vanaf het allereerste begin van de film… Kattenfilmpjes zijn eigenlijk gewoon slapstick!"

{youtube url="https://www.youtube.com/watch?v=5yLKMaoZlZ0 " start="false"}

4. De filmpjes zijn ultrakort

"Het zijn vaak korte filmpjes, er zit een korte verhaalstructuur in", ziet Reesink. "Iedereen begrijpt het binnen 3 seconden. Dat is handig, want onze aandachtsspanne is heel kort geworden."

{youtube url="https://www.youtube.com/watch?v=FHH6hIc2GyE " start="false"}

5. Het kan zonder geluid

“Het is visueel en heeft dus geen taal nodig”, legt Reesink uit. En dat kan voor flinke virals zorgen: “Je kunt het over de hele wereld verspreiden.”

{youtube url="https://www.youtube.com/watch?&v=6PA46ia1kQw" start="false"}

Luister hier het hele gesprek terug over kattenfilmpjes in Stax&Toine:

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie