appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Radio 1 Journaal
STER Advertentie

Ajouad El Miloudi: 'Ik heb jarenlang veel te spastisch gekeken hoe ik om moet gaan met mijn achtergrond en identiteit'

ANP
dinsdag 28 juli 2020 | NTR | Redactie Kunststof Twitter

"Als ik iets de afgelopen jaren heb geleerd dan is het dat je te alle tijden moet gebruiken wie je bent, wat je kent en wat je meedraagt", vertelt tv-maker en presentator Ajouad El Miloudi in Kunststof over de ommekeer die hij maakte. Sinds dit jaar presenteert hij de talkshow De Nieuwe Maan. Een programma waar hij tien jaar geleden niet eens te gast had willen zijn.

Ajouad El Miloudi in Kunststof

Gezien worden als de Marokkaan

Jarenlang werd de programmamaker gevraagd voor diversiteitsprogramma's op televisie, maar hij werkte er niet aan mee. "Ik wilde als presentator en programmamaker niet gezien worden als de Marokkaan. Ik wilde beoordeeld en gezien worden aan de hand van mijn programma's, aan wat ik kan en wat ik doe. Dat is een van de redenen dat ik jarenlang niets te maken wilde hebben met diversiteitsprogramma's, over etniciteit of iemands geloofsachtergrond."

Ajouad wilde zich allereerst ontwikkelen als presentator, verslaggever en interviewer. "Later als ik die basis zou hebben, zou ik eventueel willen praten over waar ik vandaan kom en wat mijn achtergrond is. Ik was bang dat ik in de media of binnen Hilversum gezien zou worden als de Marokkaan. Ik weet achteraf ook niet of die angst terecht was of niet", voegt hij eraan toe.

En nu is het later, tien jaar later: Ajouad is de presentator van het programma De Nieuwe Maan. "In de aanloop naar mijn aanstelling als presentator merkte ik dat het een programma is waar iedereen iets van vindt."

Gebruiken wie je bent, wat kent en meedraagt

"Als ik iets de afgelopen jaren heb geleerd dan is het dat je te alle tijden, of je het nu wil of niet, moet gebruiken wie je bent, wat je kent en wat je meedraagt. In plaats van het wegstoppen en in eerste instantie misschien ook verloochenen, kun je ook op een andere manier gebruiken."

Het is de ommekeer die Ajouad heeft gemaakt: "Het begin van die ommekeer was het programma Kaaskop of Mocro." Een programma met veel zelfonderzoek. "Ik heb me jarenlang afgevraagd, ben ik nou die Marokkaan of die kaaskop. Ik ben me gaan afvragen, wie ben ik nou eigenlijk echt? Wie wil ik zijn?"

Ik moet gewoon zijn wie ik ben

Ajouad El Miloudi

"Het programma heeft mij persoonlijk het meest gebracht. Dat was echt een eye opener. Het was het moment dat ik besefte, ik heb jarenlang veel te spastisch gekeken hoe ik om moet gaan met mijn achtergrond en identiteit. Ik moet gewoon zijn wie ik ben. Wie dat leuk vindt, vindt dat leuk en wie dat niet leuk vindt, ja jammer dan."

"Ik merkte dat die achtergrond op verschillende momenten juist een toevoeging kan zijn en je kan helpen een bredere en mooiere blik op de samenleving te geven."

Kunststof

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op TwitterFacebook en Instagram

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1