Cultuur & Media
AVROTROS

Beroemde natuurfotografen zamelen geld in voor Afrikaans wildleven

foto: Shaaz Jungfoto: Shaaz Jung
  1. Nieuwschevron right
  2. Beroemde natuurfotografen zamelen geld in voor Afrikaans wildleven

Meer dan 50 veelgeprezen internationale natuurfotografen zijn een actie gestart om geld in te zamelen voor bescherming van het Afrikaanse wildleven. Met Prints for Wildlife bieden de fotografen hun werk te koop aan. Alle opbrengsten gaan naar African Parks.

Vanwege de coronacrisis ging in maart de hele wereld op slot. Dat raakte de economie van het Afrikaanse continent hard: er kwam geen geld meer binnen door onder anderen toerisme. Tegelijkertijd nam het aantal stropers toe. En dat is niet toevallig: er zijn minder ogen en oren in parken, en veel subsidies liggen stil. Met alle gevolgen van dien.

Iets terugdoen voor Afrika

De Nederlandse fotograaf Pie Aerts schrok van de enorme impact van het coronavirus op het continent. "Wij in Nederland denken vaak: corona is goed voor natuurherstel. Maar dat is in Afrika absoluut niet het geval." Aerts wilde al lange tijd 'iets terugdoen' voor Afrika en deze pandemie was hét moment.

"Alles kwam tot stilstand en ook mijn agenda raakte helemaal leeg, daarom was dit de uitgelezen kans om deze fundraiser op te zetten". Aerts heeft een speciale band met het continent. "Iedere keer dat ik er ben voelt het alsof ik er voor het eerst ben: de verwondering, de schoonheid. Men noemt het niks voor niks de birthplace of humanity, zo voelt het voor mij ook", vertelt hij in Stax&Toine.

Fotograaf: Chris Schmid

Samen met collega-fotograaf Marion Payr uit Oostenrijk begon Aerts andere natuurfotografen te benaderen met de vraag of ze mee wilden doen met het lanceren van een campagne. Het resultaat: meer dan 50 wereldberoemde natuurfotografen doen mee met de campagne, genaamd Prints for Wildlife. Via de website is hun werk te bezichtigen én te bestellen.

Stroperij

Alle opbrengsten gaan naar NGO African Parks. Deze organisatie uit Zuid-Afrika beheert 18 nationale parken, verdeelt over 11 landen, waaronder Zambia en Angola. African Parks is vooral actief in landen waar overheden zelf niet goed in staat zijn om hun natuur te beschermen. In totaal gaat het om zo’n 14 miljoen hectare grond.

In hun eigen parken zien ze geen hele grote toename in stroperij, vertelt Dave Verkaik in Stax&Toine. Ondanks dat de NGO merkt dat hun budget terugloopt, kunnen ze grotendeels hun werkzaamheden blijven doen met dank aan geldschieters en steun van overheden.

Dat geldt lang niet voor alle parken op het Afrikaanse continent. Voor veel regio's is het wegvallen van toeristeninkomsten zo desastreus, dat mensen haast niet anders kunnen dan illegaliteit opzoeken.

Fotograaf: Amy Shutt

De prints zijn tot en met 26 augustus te bestellen via de website voor $100 per stuk (ongeveer €86,-). Alle opbrengsten gaan naar African Parks.

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie