appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Martelkamers en infiltranten: 'De Hollandse Dexter'

YouTube-schreenshot Politie Landelijke Eenheid
woensdag 8 juli 2020 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers Twitter

We kregen de afgelopen 24 uur een inkijkje in een wereld die ver van ons afstaat: die van de onderwereld, martelkamers en infiltranten. "Het lijkt op een soort Hollandse Dexter", zegt NOC*NSF-voorzitter Anneke van Zanen in het Mediaforum van Spraakmakers

Het Mediaforum met Mireille van Ark en Elger van der Wel

Horrorfilm 

Vier dagen geleden meldde de politie dat een aantal zeecontainers van criminelen gevonden was. Afgelopen maandag deelden ze ook wat ze in die containers aantroffen en zag het hele land zeer heftige beelden van martelkamers.

Een tandartsstoel in een geluidsdichte, steriele container. "Dit kies je bewust uit. Het is extra intimiderend omdat je het kent uit horrorfilms", zegt digitale media-adviseur Elger van der Wel. 

YouTube van de politie 

De politie deelde de beelden van de martelkamers niet met de pers, maar zette ze op hun eigen Youtube-kanaal en politie.nl. 


Beelden YouTube-kanaal politie

Van der Wel noemt het opvallend dat de organisatie er voor kiest de beelden niet direct te delen met nieuwsorganisaties zoals de NOS of RTL. Hij ziet dat ze meer vanuit een marketingcommunicatie manier opereren. "De politie houdt op deze manier zelf de regie."

De ontdekking van de martelkamers komt voort uit de grote kraak van de EncroChat-techniek. Vorige week bleek dat de politie door een hack mee kon lezen aan meer dan twintig miljoen berichten die criminelen elkaar stuurden. 

Transparantie of sensatie? 

Is het goed dat we inzicht krijgen in dit soort opsporingstechnieken? Nederland wordt vaak een narcostaat genoemd en laten deze ‘overwinningen’ zien dat er nog enige vorm van controle is? Volgens Van der Wel gaat de transparantie van de politie verder dan sensatie. "Het laat zien wat er in Nederland gebeurt. Dat er mensen in vreselijke ruimtes worden gestopt, maar dat het gestopt en ontmanteld is." 

Van der Wel heeft meer video's op het YouTube-kanaal van de politie bekeken. Hem viel op dat er vooral veel ontmanteling van Brabantse drugslabs te zien zijn. "Het is heel erg: kijk wat we hebben gevonden." Naast dat het een inkijkje geeft in het politiewerk, is het volgens Van der Wel ook een klein beetje sensatie. "Het is wel wat mensen willen zien." 

Vanochtend kregen we ook inzicht in de wereld van de AIVD en infiltranten. Tweeënhalf jaar lang infiltreerde Richard Prein voor de politie en de AIVD in de rechts-extreme Nederlandse Volks-Unie en Racial Volunteer Force. Hij bracht zijn verhaal uitgebreid in NRC

Het Mediaforum met Mireille van Ark en Elger van der Wel

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1