appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Kaag kandidaat-lijsttrekker: 'Dat viel bij media in een wel erg warm bad'

ANP
maandag 22 juni 2020 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers Twitter

Er viel gisteren niet aan te ontkomen. Sigrid Kaag wil de lijsttrekker van D66 worden en sprak ook de ambitie uit voor het premierschap. Vrijwel alle media besteden er dit weekend aandacht aan. Bert Huisjes concludeert in het Mediaforum van Spraakmakers: "Het viel bij veel media wel in een heel erg warm bad." 

Volgens de WNL-baas werd het nieuws mede zo goed opgepakt omdat op veel journalistieke redacties D66-gezinden werken. "De journalistiek is best meegaand in D66-gedachtegoed." Daarnaast merkt hij op dat Kaag de gewenste kandidaat is. "Ze is vrouw, eloquent en een beetje elitair." 

Het Mediaforum met Bert Huisjes en Arjen Fortuin

Arjen Fortuin van NRC vond het opmerkelijk dat er wel heel erg goed nagedacht was over de aankondiging van Kaag. Er waren veel media-afspraken hadden gemaakt. Onder andere Vrij Nederland had een interview ze zat bij EenVandaag, bij Op1, maar ook het online platform van Jinek besteedde er aandacht aan. 

Té geslaagd 

Het media-offensief was volgens Fortuin misschien wel té succesvol. "Het is zó geslaagd dat het een apart verhaal wordt." Volgens Fortuin doet het ook een beetje af aan haar verhaal. "Je denkt nu bij Kaag meteen hoe kunstmatig politieke berichtgeving is." 

Spraakmaker Roger van Boxtel is momenteel de directeur van de NS, maar is zelf twee keer minister geweest voor D66. Hij vindt het onzin dat de grote aandacht voor Kaag afdoet aan de inhoud. "Dit doet toch iedereen? Iedereen zoekt en framed naar de beste manier om naar buiten te komen." 

Groot geworden onder moeilijke omstandigheden 

Volgens Van Boxtel heeft Kaag haar strepen als minister en in het internationale werkveld ruim verdiend, maar is ze in Nederland relatief onbekend. "Het is ontzettend goed dat ze haar breed naar heel Nederland presenteren." 

Van Boxtel is nog altijd lid van D66 en is blij met de keuze van Kaag. "Zij is natuurlijk groot geworden door in hele moeilijke omstandigheden naar de beste oplossing te zoeken." Volgens Van Boxtel heeft ze dat altijd in redelijkheid, met gezond verstand en met behoud van de menselijke waardigheid gedaan. "Je zou het Nederland gunnen dat we elkaar vanuit die grondhouding weer gaan bejegenen." 

Het Mediaforum met Bert Huisjes en Arjen Fortuin

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1